Mikkeliläiseen Galleriariin näyttelyn tuonut Topi Ruotsalainen sanoo paikan olevan tuttu, koska mummola oli pitkään ihan naapurissa

Ruotsalaisella oli ensimmäisen kerran yksityisnäyttely Galleriarissa vuonna 2006. Nyt hänen näyttelynsä huipentaa gallerian 20-vuotisjuhlavuoden.

Taru Hokkanen

Topi Ruotsalaisen maalaustyyli on helposti tunnistettavissa. Maalausten miehet ovat usein selin katsojaan.
Topi Ruotsalaisen maalaustyyli on helposti tunnistettavissa. Maalausten miehet ovat usein selin katsojaan.

Alkujaan Topi Ruotsalaisesta piti tulla kuvataideopettaja. Valmistuttuaan Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005 hän sai talvistipendiaatin paikan taidekeskus Salmelasta.

— Sitä ennen olin jo antanut enemmän ja enemmän aikaa maalaustaiteelle. Kun työskentelin Salmelan isossa salissa kuvataide imaisi minut täysin mukaansa.

Ruotsalainen päätyi jatkamaan opiskelua Kuvataideakatemiassa. Hänet valittiin Taidekeskus Salmelan kesän 2008 nuoreksi taiteilijaksi ja sittemmin teoksia on nähty säännöllisesti Salmelan kesässä. Ne myös myyvät hyvin.

— Kuvataideopettajaksi lähdin opiskelemaan, koska ajattelin, ettei täällä kukaan taiteellaan pärjää. Ihan hyvin tässä on sittenkin pärjännyt, Ruotsalainen sanoo.

Hänen ansioluettelonsa on usean sivun mittainen. Kaikista tekemisistään Ruotsalainen arvottaa tärkeiksi neljä yksityisnäyttelyään Galleria Heinossa Helsingissä.

Merkittävimmäksi saavutuksekseen hän nostaa kuitenkin erään toisen tapahtuman.

— Sain kutsun Linnan juhliin vuonna 2008, ja olihan se sellainen tunnustus, että huh!

Mummola oli pitkään Annikinkadulla

Kuopiossa syntynyt Ruotsalainen ei pidä mahdottomana ajatusta siitä, että joskus paluumuuttaisi Savoon taiteilijaksi.

— Pari viikkoa sitten kävin Kuopiossa puhumassa Pauno Pohjolaisen kanssa maalaustaiteen seminaarissa. Pauno on Kuopion the Kuvataiteilija, ja aikoinaan tehnyt sen päätöksen, että palaa Savoon.

— Vaimo ei kyllä ole kovin innoissaan ajatuksesta. Hän on Jyväskylästä alun perin. Olemme ihan tyytyväisiä Espoossa.

Savossa Ruotsalainen on pyörinyt viime päivinä, sillä hänen näyttelynsä avautuu tiistaina mikkeliläisessä Galleriarissa.

Kuvataideopettajaksi lähdin opiskelemaan, koska ajattelin, ettei täällä kukaan taiteellaan pärjää. — Topi Ruotsalainen

Kovat kaulassa -näyttely huipentaa gallerian 20-vuotisjuhlavuoden. Se on Ruotsalaisen toinen yksityisnäyttely Galleriarissa. Edellinen oli vuonna 2006.

— Isovanhemmat asuivat pitkään tuossa naapurissa Annikinkadulla, joten tämä galleria oli entuudestaan tuttu paikka. Ensimmäinen näyttely meni hyvin, ja oli kiva tulla takaisin tänne. Onhan tässä maalaustyylikin muuttunut sen jälkeen.

Muuttunut tai ei, Ruotsalaisen teokset ovat helposti tunnistettavia.

Taru Hokkanen

Galleriarissa Ruotsalainen pitää toisen yksityisnäyttelynsä Mikkelissä. Edellinen oli samassa paikassa 13 vuotta sitten.
Galleriarissa Ruotsalainen pitää toisen yksityisnäyttelynsä Mikkelissä. Edellinen oli samassa paikassa 13 vuotta sitten.

— Haluan, että töissäni on helposti tunnistettavia, selkeitä elementtejä. Useimmiten ne ovat ihmishahmoja. Niiden kautta pystyn kertomaan jonkin tarinan maalauksissani.

Teokset ovat pelkistettyjä, eikä niissä ole liikaa informaatiota. Entisenä Ateneumin oppaana Ruotsalainen on ehtinyt tutkailla tarkoin esimerkiksi Suomen kultakauden taiteilijoiden teoksia luonnosvaiheesta valmiiseen työhön.

— Tykkään itse vähän keskeneräisestä jäljestä. Pyrin ilmaisuun, en jäljentämiseen.


Topi Ruotsalainen, Kovat kaulassa Galleriarissa 5.—29.11.2019