Teatteriarvio: Mikkeliläinen nukketeatteritaiteilija Aapo Repo loihtii paperista kokonaisen, käsinkoskeltavan maailman

Mari Koukkula

Aapo Repo on rakentanut työhuoneeseensa pienen studionäyttämön, johon mahtuu parikymmentä katsojaa kerrallaan.
Aapo Repo on rakentanut työhuoneeseensa pienen studionäyttämön, johon mahtuu parikymmentä katsojaa kerrallaan.

Lumoava leikkimaailma pienokaisen silmin

Unipuu, mistä unet tulevat ja minne ne menevät. Nukketeatteri Reaktorin studiossa, Puistokatu 3B, 10.10.

Reaktori on Aapo Revon yhden miehen teatteri. Repo keksii ideat, käsikirjoittaa, ohjaa, lavastaa, luo rekvisiitat, lisää valot ja äänet. Astuu sitten näyttämölle ja leikkii.

Tällä kertaa hän käyttää esityksensä rakennusmateriaalina paperia.
Pehmeästi, lämmöllä, läsnäololla ja taidolla hän loihtii parissakymmenessä minuutissa studiotilaansa kokonaisen, käsinkoskeltavan maailman.

Pieni katsoja saa halutessaan koskettaa pehmeäksi rutistettua paperia, josta parilla kekseliäällä muodonmuutoksella syntyy mystiseen taikametsään yhä uusia olentoja.

Aikuiselle ne ovat tuttuja eläimiä: iloisesti isäntäänsä herättelevä koira, munasta kuoriutuva pingviini, loikkiva jänis, lähelle liitelevä ja hetkeksi katsojan päähän istahtava perhonen. Eläimen luonteenomaiselle liikkeelle lisää tunnistettavuutta esiintyjän hengitys ja ääni.

Vauvoille turvallinen

Mikkelissä tehdään monenlaista teatteria, kohderyhminä ovat kaikenikäiset, sananmukaisesti vauvasta vaarin. Nyt on tarjolla sadunomainen ja mukaansatempaava esitys vauvan silmin nähtynä.

Kukapa muu sen osaisi paremmin tehdä kuin seitsenkuisen pienokaisen iskä, vieläpä fantasiarikas nukketaiteilija, jonka koeyleisönä kuukausien valmistusprosessissa on ollut oma lapsi.

Aapo Revon lumoava leikkimaailma on vauvoille turvallinen, mutta oman läheisen läsnäolo silti tärkeää. Jokainen pieni ja suuri katsoja otetaan huomioon.

Saliin mahtuu kerrallaan parikymmentä katsojaa, joten viikonloppunäytöksiin kannattaa varata paikka. Etuoikeus studiotilan lattiatyynypaikkoihin on vauvoilla oman aikuisen kanssa.

Nukketeatteri Reaktorissa voi syntyä pienen ihmisen ihka ensimmäinen teatterielämys tai sitten esitys koetaan vain leikkinä. Tämä riittää, koska leikkivä ihminen on koko taidemaailman perusta. Siitä se alkaa! | Ilona Kolberg

Kommentoidut