Mikkelin musiikkiopistoon valitaan tänä keväänä oppilaat ilmoittautumisten kautta – Maanantaina hakemuksia oli tullut jo lähes 80, mikä on poikkeuksellisen paljon

Hakuaika alkoi maanantaiaamuna. Pääsykokeita ei koronavirusepidemian vuoksi järjestetä, vaan valinnat tehdään ilmoittautumisten perusteella.

Jussi Lopperi

Mikkelin musiikkiopistossa toivotaan, että hakija merkitsisi hakemukseensa kaksi tai kolme itselleen mieluisinta soitinta.
Mikkelin musiikkiopistossa toivotaan, että hakija merkitsisi hakemukseensa kaksi tai kolme itselleen mieluisinta soitinta.

Mikkelin musiikkiopisto ei tänä keväänä järjestetä perinteisiä pääsykokeita. Oppilaita ensi elokuussa alkavalle lukuvuodelle valitaan ilmoittautumisten perusteella.

Hakuaika alkoi maanantaiaamuna ja jatkuu 15. toukokuuta saakka.

Maanantaina iltapäivällä hakemuksia oli saapunut musiikkiopistolle jo lähes 80. Rehtori Ilmo Pokkinen pitää määrää varsin korkeana.

Musiikkiopistolta kerrotaan, että nyt käynnistyneessä haussa huomioidaan myös hakemuksensa ennen 2. huhtikuuta jättäneen hakijat. Heidän ei tarvitse lähettää uutta hakemusta.

Muutos valintakäytäntöön johtuu koronavirusepidemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta.

Toivomukset ja ikä huomioidaan

Uudet oppilaat hyväksytään ilmoittautumisjärjestyksessä oppilaan toivoma soitin tai laulu ja hakijan ikä huomioon ottaen.

– Uusia oppilaita valitaan lopettavilta oppilailta vapautuville paikoille. Nyt paikkoja on vapaana viitisenkymmentä, Pokkinen kertoo.

Pokkisen mukaan pianon ykköstoiveekseen merkinneitä hakijoita on jo tässä vaiheessa useita kymmeniä. Kaikki he eivät millään mahdu piano-opetukseen valittavien joukkoon.

Uusia oppilaita valitaan lopettavilta oppilailta vapautuville paikoille. — Ilmo Pokkinen

– Toivon, että hakijat merkitsisivät hakemukseen yhden sijaan kaksi tai kolme mieluisinta soitinta. Sillä tavoin mahdollisuudet päästä oppilaaksi paranevat.

Vanhoista oppilaista musiikkiopistossa jatkaa Pokkisen laskujen mukaan kolmisensataa.

Viuluun ja pianoon voidaan valita jopa viisivuotias

Musiikkiopiston oppilaat ovat lähinnä lapsia ja nuoria. Varsinaista alaikärajaa ei ole.

– Esimerkiksi pianoon ja viuluun voidaan ottaa mahdollisesti jopa viisivuotiaita ja ainakin seitsemänvuotiaita, Pokkinen sanoo.

Pokkisen mukaan musiikkiopiston tavoitteena on, että oppilaat aloittaisivat soittamisen mahdollisimman nuorina. Tällöin harrastus yleensä lähtee sujuvammin liikkeelle kuin hieman varttuneempana.

– Mutta on myös sellaisia soittimia, joiden soittaminen ei ihan pieneltä lapselta onnistu. Vaikkapa pasuunan ja käyrätorven aloittavan pitää yleensä olla noin 10–12-vuotias.

Aikuisoppilaita otetaan etenkin lauluun.

– Aikuisia voidaan hyväksyä myös soittimiin, mutta silloin hakijalla tulisi olla opintoja jo tehtynä.