Lentokoneinsinöörin ensimmäinen pitkä animaatioelokuva esiteltiin yleisölle Mikkelissä

Mikkeliläisen Hamid Al-Sammarraeen elokuva käsittelee suomalaiseen kulttuuriin sopeutumista. Sen ensi-ilta oli perjantaina.

Vesa Vuorela

Ystävät ja elokuvan käsikirjoittajat valmistautumassa ensi-iltaan. Hamid Al-Sammarraee ja Kari Nuolinko Paukkulan Artium-salissa.
Ystävät ja elokuvan käsikirjoittajat valmistautumassa ensi-iltaan. Hamid Al-Sammarraee ja Kari Nuolinko Paukkulan Artium-salissa.

Viime vuonna mikkeliläinen Hamid Al-Sammarraee vastaanotti kuuden tuhannen euron apurahan Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastosta animaatioelokuvan tekemiseen.

Perjantaina Al-Sammarraeen elokuva Viimeinen hetki sai ensi-iltansa Paukkulan Artium-salissa.

Elokuvan ohjaus ja grafiikka on Al-Sammarraeen käsialaa, toisena käsikirjoittajana on ollut aktiivinen harraste-elokuvaaja Kari Nuolinko.

– Tämä on ensimmäinen animaatioelokuvani. Kiitos kaikille, jotka olitte elokuvassa mukana, ohjaaja sanoi paikalle tulleelle parikymmenpäiselle ensi-iltayleisölle.

Yksi katsojista oli mikkeliläinen Jorma Vilhunen, joka kertoi seuranneensa Al-Sammarraeen internetissä julkaisemaa videotuotantoa, ja kiinnostuneensa ensi-illasta sen myötä.

– Tämä elokuva käsittelee ymmärtääkseni maahanmuuttoasioita. Aihe kiinnostaa, sillä olen itse toiminut vapaaehtoisena suomen kielen opettajana maahanmuuttokeskuksessa.

Ohjaajana Al-Sammarraee on Vilhusen mielestä humaani ja hänen näkökulmansa suvaitsevainen.

– Hän havainnoi asioita ikään kuin ulkopuolisena. Siihen olen kiinnittänyt huomiota, miten hän poimii Mikkelistä myönteisiä asioita.

Ääninäyttelijä löytyi naapurista

Yksi elokuvan ääninäyttelijöistä on mikkeliläinen Milad Masudi.

– Olin mukana ensikertalaisena ja siinä mielessä työ oli uutta. Teimme äänitykset aika nopeasti, mutta saimme repliikit menemään aika luontevasti, Masudi arvioi.

Elokuvaan hän päätyi tuttavuuden kautta, sillä Al-Sammarraee asuu hänen naapurissaan.

– Hän kysyi, että pystytkö tulemaan. Vastasin, että kokeillaan, onko minusta siihen. Oli se kyllä mukava kokemus sinänsä päästä mukaan tekemään elokuvaa. Hankalinta oli rooliin eläytyminen.

Elokuva- tai teatteriala ei sinänsä kiehdo Masudia, hän toimii hoitoalalla.

– Elokuva kertoo kahdesta eri kulttuurista, varsinkin siitä, miten ihmiset sopeutuvat tähän suomalaiseen kulttuuriin. Mukana on ajatuksia siitä, miten radikalisoitumista pystytään ehkäisemään jollakin tasolla.

Bagdadista kotoisin oleva Al-Sammarraee muutti perheineen Mikkeliin vuonna 2008. Uudessa kotikaupungissa lentokoneinsinöörin työt ovat vaihtuneet media-alan töihin.

Mikkelin Elokuvaajien yhdistystoiminnassa mukana oleva Al-Sammarraee edistää tuotannollaan suvaitsevaisuutta siinä määrin, että vuonna 2019 hänet nimettiin vuoden kansainväliseksi mikkeliläiseksi.

Katso elokuvan traileri tästä.