Satua! Peppi Pitkätossu ja Ruma ankanpoikanen söivät pallokalaa, Pieni merenneito kaipasi lauttaa Tallinnaan

Modernit ja hassunhauskat tarinat syntyivät yleisön sekä esiintyjien yhteistyöllä Satupäivän loppuhuipennuksessa.

Mari Koukkula

Mikkelin Tyttöteatteri arvaili satuhahmoa siinä kuitenkaan onnistumatta. Frozenin Elsa muuttui arvauskierroksen aikana merenneitoprinsessaksi.

Prinsessa Ruusunen varasti Tuhkimon kengän Teatteriklubilla keskiviikkoiltana, kun valtakunnallinen Satupäivä huipentui Satua!-improvisaatioiltaan Mikkelin teatterilla.

Tunnelma katossa


Tupa oli ääriään myöten täynnä ja tunnelma katossa, kun Mikkelin Poikateatteri avasi illan Saapasjalkakissan syillä myöhästyä kyseisestä tapahtumasta.
Yleisö ehdotti myöhästymisen syiksi muun muassa vr:n lehtisateen takia myöhästynyttä junaa, ja poikateatteri pisti Saapasjalkakissan arvailemaan syytä pantomiimivinkkien avulla.


Nauru raikui ja ehdotuksia erilaisista satuhahmoista tuli yleisöltä illan aikana runsaasti. Lavalle pääsivät nousemaan niin Muumipeikko, Tittelintuure, Peppi Pitkätossu kuin Tatu ja Patu.
Yleisön ehdotuksissa kuului selvästi, miten satujen suosikkihahmot ovat aikojen saatossa muuttuneet. Aivan nuorimmat katsojat ehdottivat hahmoiksi rohkeasti myös uudempia hahmoja, kuten Shrekiä sekä Frozenin Elsaa.

Lautalla Tallinnaan

Revyyteatteri laittoi esityksessään kaksi satuhahmoa keskustelemaan kysymyslauseiden muodossa. Nopeatempoisessa käsittelyssä Pienestä merenneidosta sekä Kultakutrista kuoriutui esiin aivan uusia puolia.
— Tuleeko Eckerön laiva tästä tänään ohi? kysyi Pieni merenneito uteliaasti kysymyskisassa.


VANUn kolme improvisaatiotaituria esittivät vuorollaan Prinsessa Ruususen, Tuhkimon sekä Ison pahan suden kohtaamisen. Moderneja piirteitä satu sai, kun Tuhkimo kyseli Ruususen ”nukkumiscasea” ja susi tituleerasi itseään silver foxiksi.
Satua nopeutettiin vuorotellen ensin puoliminuuttiseksi, sitten viidentoista sekunnin pituiseksi ja lopulta jopa sekunnin mittaiseksi mininäytelmäksi, jossa olennaiseksi asiaksi jäi Tuhkimon kenkä.

Liisan pipo on vegaaninen


Mikkelin Tyttöteatteri pisti Liisa Ihmemaassa -klassikon sekaisin, kun Hullu hatuntekijä valmisti Liisalle hatun sijaan vegaanisen talvipipon säärikarvoista.
Kun esityksen tyylilajia muutettiin yleisön pyynnöstä saippuasarjaksi, heittäytyivät näyttelijät kauhistuneisiin huokauksiin sekä hidastettuihin liikkeisiin osuvasti.


Kulttuuriosuuskunta KUKAn improvisaatiossa Mikki Hiiri sekä Pekka Töpöhäntä toivoivat Lampun hengeltä kolmea toivomusta: Pekalle häntää, juustoa sekä lopuksi uutta lampunhenkeä.
Mikki Hiiri-imitaatio kirvoitti yleisöltä makeat naurut samoin kuin Pekan häntä, joka kasvoikin yllättäen nenän paikalle.

Tarinoille riittää kuulijoita


Ilta huipentui kaikkien esiintyjien yhteisesti kertomaan iltasatuun, jonka aiheen yleisö sai valita. Tynnyrissä kasvanut yksisarvinen -tarina päättyi hauskaan toteamukseen, jonka mukaan kaikilla mikkeliläisillä on porkkana päässä.

Kun täydeltä Teatteriklubilta poistui selvästi satujen maailmasta ja heittäytymisestä nauttinut yleisö, pystyi vain pohtimaan, miten tarinoita pitäisi kertoa useammin myös aivan tavallisen arjen keskellä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.