Mikkelin taidemuseon näyttelyt alkavat Akselissa ensi vuoden alussa — "Varsinainen tilojen suunnittelu alkaa pääsiäisen jälkeen"

Taidemuseon siirtäminen kauppakeskukseen ei käy ihan käden käänteessä.

Jaakko Avikainen

Mikkelin kulttuuri- ja museojohtaja Matti Karttunen kävi maanantaina kauppakeskus Akselissa taidemuseon tulevissa väistötiloissa.
Mikkelin kulttuuri- ja museojohtaja Matti Karttunen kävi maanantaina kauppakeskus Akselissa taidemuseon tulevissa väistötiloissa.

Mikkelin taidemuseo pääsee avaamaan ensimmäiset näyttelynsä väistötiloissa vuoden 2019 alussa, arvioi Mikkelin kulttuuri- ja museojohtaja Matti Karttunen.
Taidemuseo siirtyy Hallituskadun Graniittitalosta väliaikaistiloihin kauppakeskus Akselin toiseen kerrokseen sisäilmaongelmien vuoksi.

— Varsinainen tilojen suunnittelu alkaa pääsiäisen jälkeen. Silloin nähdään, miten paljon tilaa sisääntuloaula ja museokauppa vievät, ja minkä verran tilaa jää varsinaiselle näyttelytoiminnalle, Karttunen kertoo.

Nyt jo kuitenkin tiedetään, että väliaikaistiloissa näyttelyitä tulee olemaan pääasiassa yksi kerrallaan, eli 3—4 vuodessa.

Taidemuseon siirtäminen kauppakeskukseen ei käy ihan käden käänteessä. Museo tarvitsee tiloihinsa taideteoksille sopivat olosuhteet, eli tietyn lämpötilan ja ilmankosteuden. Tiloissa on huomioitava myös ripustusjärjestelmät ja seinien siirreltävyys.

Minulle on tultu ehdottamaan, että ”eihän se teidän muutto kauan kestä, tullaan talkoilla kantamaan” — Matti Karttunen

Myös valaistusjärjestelmän on toimittava tilan ja taiteen ehdoilla.

Kauppakeskuksen huonekorkeus ei Karttusen mukaan tuota ongelmia, sillä ilmastointiputkia siirtämällä näyttelyille saadaan kohtuullisen korkea tila.


Jotta tilat olisivat turvalliset, niissä on oltava hälytysjärjestelmä liiketunnistimineen.

— Sitten, kun kaikki tekniset asiat ovat kunnossa, päästään asiakkaiden kannalta oleelliseen, eli miten yleisö tiloissa liikkuu.

Suunnittelussa on huomioitava esimerkiksi päiväkoti- ja koululaisryhmien vierailut.

Oman sisäänkäynnin puutteen Karttunen nimeää väliaikaistiloissa ongelmaksi.

— Kyllä siinä riskit lisääntyvät, kun liikumme kauppakeskuksen seassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan omaisuuden kanssa.

Museokaupasta tulee parempi kuin ennen

Taidemuseon muuttaessa väliaikaistiloihin sen keskeinen parannuskohde on museokauppa.

— Graniittitalossa museokauppa on ollut kahdella hyllyllä, joista toisella on ollut kirjoja ja toisella postikortteja. Mitä, jos meillä olisi oikea museokauppa, johon ihmiset voivat tulla sisään vaeltamaan: ottaa kirjan, johon haluavat tutustua, ja istahtaa alas, Karttunen visioi.

Paremman museokaupan avulla tarkoituksena on paitsi nostaa museon asiakastyytyväisyyttä ja houkutella uusia asiakkaita, myös nostaa myyntituloja.

Taidemuseon pääsylippujen hintaa ei Karttusen mukaan ole tarkoitus muuton myötä radikaalisti korottaa.

— Mutta kyllä paineita on siihen suuntaan, että niitä joudutaan ehkä hieman tarkistamaan.

Viime vuosina hyvin suosituksi noussut Museoiden yö -tapahtuma on tarkoitus järjestää jatkossakin, vaikka kauppakeskuksen ovien pitäminen auki puoleen yöhön asti aiheuttaneekin kustannuksia.

Sijainti arjen keskellä tarjoaa mahdollisuuksia

Kynnys museokäyntiin laskee mahdollisimman matalalle, kun museo on paikassa, jossa ihmiset liikkuvat muutenkin.

Tämä tarjoaa taidemuseolle paljon mahdollisuuksia, etenkin, kun valtakunnallisen museokortin suosio on jo muutenkin lisännyt pikaisia poikkeamisia museoihin.

— Meidän pitää myös nähdä yhteistyökuviomahdollisuutena se, että kauppakeskuksen yritykset tavoittelevat asiakkaita ihan niin kuin mekin, Karttunen pohtii.

Muutto ei luonnistu talkoilla

Taideteosten pakkaaminen ja muuton valmistelu alkaa Karttusen arvion mukaan vasta syksyllä. Tahtia hidastaa se, että muita museokohteita pyöritetään samalla auki normaalisti.

Jaakko Avikainen

Taidemuseon näyttelyistä on vielä muistumia Graniittitalossa, esittelee Matti Karttunen.
Taidemuseon näyttelyistä on vielä muistumia Graniittitalossa, esittelee Matti Karttunen.

— Minulle on tultu ehdottamaan, että ”eihän se teidän muutto kauan kestä, tullaan talkoilla kantamaan”, Karttunen kertoo.

Kokoelmia ja taideteoksia saa kuitenkin turvallisuussyistä käsitellä ainoastaan koulutettu henkilökunta.

Graniittitalo tyhjennetään kokonaan vuodenvaihteeseen mennessä.

Kauppakeskuksen väistötilat ratkaisevat Karttusen mukaan kuitenkin tilanteen vain osittain, sillä Graniittitalon säilytystiloissa oleville teoksille ei toistaiseksi ole osoitettu sijoituspaikkaa.

Taidemuseon siirron syynä sisäilma

Mikkelin taidemuseon väistötilat sijoitetaan kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti kauppakeskus Akseliin. Vuokrasopimus on viiden vuoden mittainen, ja siinä on kahden vuoden lisäoptio.
Taidemuseo sulki sisäilmaongelmista kärsivän Graniittitalon näyttelytilansa helmikuun alussa.
Mikkeli kaavaili uutta taidemuseota Mannerheimintien siilotontille, mutta hankkeesta luovuttiin.
Mikkelin taidemuseon käyttöön tulevat tilat kauppakeskus Akselissa omistavat A.Toivakka Oy ja Länsi-Savo Oy.