Kännykkäetiketin muistisääntö: Älä räplää, jos näytös on alkanut

Elokuvissa tai teatteriesityksessä kännykän käyttö on kiellettyä näytöksen ajan. Museoissa ja keikoilla suhtautuminen on sallivampaa.

Risto Hämäläinen

Tähtäimessä Mustasch-yhtyeen solisti Ralf Gyllenhammar.
Tähtäimessä Mustasch-yhtyeen solisti Ralf Gyllenhammar.

Kännykkäetiketti vaihtelee eri estradeilla, mutta yhteistä niille on se, että tekijänoikeuksia ei saa rikkoa. Teoksen luvaton taltioiminen ja jakaminen sosiaalisessa mediassa on aina kiellettyä.

Esimerkiksi kevyen musiikin konserteissa kukin artisti päättää itse, saako hänen keikallaan kuvata. Vallitseva käytäntö on se, että kuvaaminen sallitaan ja siihen jopa kannustetaan.
— Sosiaalinen media lienee silti niin väkevä markkinointikanava, että sen käyttöä harvoin halutaan rajoittaa, arvioi Teoston markkinointipäällikkö Susanna Perämaa.

Tekijänoikeudet on otettu huomioon säveltäjäin tekijänoikeustoimistossa. Teostolla on Youtuben kanssa sopimus, joka kattaa musiikin käytön yksityishenkilöiden kuvaamissa ja julkaisemissa videoissa.
— Facebookissa palvelun oma content-ID taas useimmiten tunnistaa, jos videossa on käytetty musiikkia ja joko Facebook estää videon näyttämisen tai näyttää sen ilman musiikkia.

Näytön valo häiritsee

Elokuvateattereissa kännyköitä räplätään mainosten ja trailereiden aikana hyvin yleisesti, eivätkä kaikki katsojat sulje laitetta näytöksen ajaksi. Pimennetyssä katsomossa näytön valo häiritsee, vaikka laite olisikin äänettömällä.

Yrittäjä Mika Luukkonen kertoo, että Mikkelin elokuvateattereihin on tulossa ohjeistus mobiililaitteiden käytöstä. Linja on yksiselitteinen: kun elokuva alkaa, pysyy kännykkä kiinni.
— Aiheesta on puhuttu alan yrittäjien keskuudessa ja ongelma on yleisesti tiedossa. Kinolinnan ja Ritzin saleissa on valvontakamerat, mutta kännyköiden käyttöä on niiden avulla hankala valvoa.

Luukkonen jatkaa: —  Jos joku yrittää taltioida elokuvaa, se on rikos ja jopa poliisiasia.
Muiden katsojien kynnys häiriöstä huomauttamiseen on korkea. Luukkonen muistaa yhden tapauksen, jossa katsoja on antanut palautetta häntä häirinneestä kännykän käytöstä.

Ovimiehet ovat näytösten aikana salissa ja puuttuvat asiaan, jos kännykän käyttö on häiritsevää tai jos joku kuvaa esitystä.

Ovimiehet valvovat

Mikkelin teatterissa yleisöä muistutetaan ennen esityksen alkamista siitä, että matkapuhelimet on suljettava tai ainakin kytkettävä äänettömälle näytöksen ajaksi. Salien ovissa on myös maininta kuvauskiellosta.
Ovimiehet ovat näytösten aikana salissa ja puuttuvat asiaan, jos kännykän käyttö on häiritsevää tai jos joku kuvaa esitystä.

Markkinointivastaava Anna Simolin kertoo, että yleisö on hyvin tietoinen asiasta.
— Palautetta emme ilmeisesti ole häiritsevästä matkapuhelimen käytöstä saaneet, eikä ovimiesten ole tarvinnut puuttua tilanteisiin.

Taidemuseossa linja on muuttunut aiempaa sallivampaan suuntaan. Mikkelin museotoimenjohtaja Matti Karttunen kertoo, että kuvaaminen matkapuhelimella, käsivaralla ja ilman salamaa, on sallittua. Jalustan kanssa näyttelyyn on turha yrittää, sillä silloin on syytä epäillä kaupallisia tarkoitusperiä.
Sosiaalisessa mediassa jaetut kuvat ovat museoille tervetullutta markkinointia.
— Kyllähän ne museomeitsiet tuovat meille näkyvyyttä.