Motörhead "vitsaili" itsensä putkaan Punkaharjulla ekalla Suomen-keikallaan

Asuntovaunulle järjestettiin viikinkihautajaiset Punkarockissa 1979. Lemmy Kilmister hekotteli jälkikäteen, että suomalaiset eivät olleet pitkävihaisia.

Vesa Vuorela

Itä-Savollakin oli juhannuksen jälkeen uutisoitavaa Motörheadin ensimmäisestä Suomen-keikasta, joka nähtiin siis Punkaharjulla 23. kesäkuuta 1979.
Itä-Savollakin oli juhannuksen jälkeen uutisoitavaa Motörheadin ensimmäisestä Suomen-keikasta, joka nähtiin siis Punkaharjulla 23. kesäkuuta 1979.

Motörheadin ensimmäinen Suomen-keikka nähtiin juhannuksena 1979 Punkaharjulla Punkarockissa. Lemmy Kilmisterin ja kumppaneiden ensikosketus Suomeen oli kaikkea muuta kuin peruskeikka.
Soittajat laittoivat pukuhuoneeksi tarkoitetun asuntovaunun palasiksi. Asuntovaunu sytytettiin sen jälkeen tuleen ja laitettiin seilaamaan keskelle järveä. Tästä seurasi, että Motörhead pääsi porukalla tutustumaan suomalaiseen putkaan, mutta vasta Vantaalle, kun yhtye oli poistumassa kotiin.

Lemmy Kilmister muisteli vuonna 2011 Timo Isoahon haastattelussa (www.emp.fi) huvittuneesti ensimmäistä Suomen-keikkaansa.
– Olihan se Motörheadin ensimmäinen Suomen-keikka melkoisen muistorikas tapahtuma. Soitimme Punkaharjulla Punkarockissa. Olimme hieman liian riehakkaalla tuulella ja tuhosimme takahuoneeksi järjestetyn asuntovaunun. Sen jälkeen vieritimme vaunun järveen ja tuikkasimme koko roskan tuleen. Siinä tapahtui siis eräänlainen asuntovaunun viikinkihautaus, muusikko totesi.
– Pilamme ei kuitenkaan naurattanut festarin järjestäjiä eikä viranomaisia. Jouduimmekin putkaan muutamaksi päiväksi ja sitten meidät vain poistettiin maasta. Suomalaiset eivät kuitenkaan näytä olevan pitkävihaisia, sillä mehän soitimme maassa taas parin vuoden päästä.

Totta. Suomi on varmastikin väkilukuun suhteutettuna yksi vannoutuneimman fanijoukon Motörhead-maista. Punkarockissa brittiyhtyeen mellastamista todisti kesällä 1979 nimekäs artistijoukko: muun muassa Eppu Normaali, Pelle Miljoona, Tuomari Nurmio, Hurriganes ja Doctor Feelgood esiintyivät legendaarisen maineen saaneissa juhannuskekkereissä.

Päivitetty 3.1.2016 kello 18.40. Motörhead-yhtyeen putkareissun pääasiallinen syy oli toisin kuin yleensä luullaan Savonlinnan Casinon kolmen hotellihuoneen tuhoaminen keikkaa seuranneen yön aikana.

Ossi Tynkkynen