Elokuva-arvio: Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Aikuiset miehet, Antti Holma ja Riku Nieminen näyttelevät nimihahmoja irroittelevasti, kirjoittaa Timo Alho.

Tatu (Antti Holma) ja Patu (Riku Nieminen) ihmettelevät Helsingin ja joulun kummallisuuksia.

Jouluksi Outolasta Helsinkiin

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (Suomi, 2016). Ohjaus: Rike Jokela Käsikirjoitus: Aino Havukainen perustuen Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luomiin hahmoihin. Rooleissa: Antti Holma, Riku Nieminen, Eedit Patrakka, Sulevi Peltola, Pirjo Lonka, Mari Lehtonen, Ville Myllyrinne, Tommi Korpela. Kesto: 70 min. Ikäraja: Sallittu.

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luomat Tatu ja Patu -lastenkirjat ovat huiman suosittuja. Kirjat yhdistelevät lennokasta seikkailua höpsöön huumoriin. Tottakai kirjojen suuri menestys on johtanut elokuvaversioon. Se ei täysin pysty vangitsemaan kirjojen kekseliäisyyttä, vaan on toisinaan vaarassa muuttua sketsihuumoriksi yrittäessään löytää remakoita nauruja.

Aikuiset miehet, Antti Holma ja Riku Nieminen näyttelevät nimihahmoja irroittelevasti, sisäistäen näiden persoonallisuudet. Visuaalisesti elokuva on kekseliäs ja ajoittain aidosti näyttävä sen luodessa kirjojen sivuilta tuttuja näkymiä. Varsinkin jouluvalojen avulla kuviin saadaan aidosti satumaista loistetta.

Tatu ja Patu ovat saapuneet Helsinkiin tapaamaan ystäväänsä Veeraa (Eedit Patrakka). Matkasta muodostuu varsinainen Odysseia, kun ystävykset törmääväät kommelluksiin, tekevät keksintöjä ja kohtaavat uusia tuttavia. Huumoria revitään kulttuurillisista huomioista ja siitä, että Tatulta ja Patulta tuppaavat menemään monesti termit hauskasti sekaisin.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu on ammattitaitoisesti tuotettua kotimaista lastenelokuvaa, joka sopii varsinkin näin loppuvuoteen, juhlapyhien taas salakavalasti hiipiessä elämäämme. | Timo Alho

* * *

Hyvää: Vauhdikasta menoa kompaktissa paketissa.

Huonoa: Pinnistettyjä vitsejä.

Erityistä: Kirjoja on ilmestynyt 17 ja niiden oikeudet on myyty jo 21 maahan.

Kirsti Vuorela

Kirsti Vuorela

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet