Oopperalaulaja Arttu Katajan ja kitaristi Petri Kumelan äänilevyt ehdolla Emma-gaalan klassisen musiikin sarjassa

Katajan ja Kumelan musiikkiopinnot alkoivat kotikaupungissa Mikkelissä.

Marek Sabogal

Kitaristi Petri Kumela kehitti jopa uudenlaisia soittotekniikoita työstäessään eläinaiheisia pikkukappaleita, joista koostunut levy on ehdolla Emma-gaalassa.
Kitaristi Petri Kumela kehitti jopa uudenlaisia soittotekniikoita työstäessään eläinaiheisia pikkukappaleita, joista koostunut levy on ehdolla Emma-gaalassa.

Suomalaisen musiikin suurimmaksi juhlaksikin tituleerattu Emma-gaala ajoittuu tänä vuonna toukokuulle. Musiikkituottajat ry:n nimeämät ehdokkaat on valittu muun muassa musiikillisen kiinnostavuuden ja kaupallisen menestyksen perusteella.

Palkintoja jaetaan kaikkiaan parissakymmenessä kategoriassa, joista yksi on klassinen musiikki. Viiden sarjaan ehdolle nostetun äänitteen joukossa on kaksi äänilevyä Mikkelin musiikkiopiston kasvateilta.

Se ei ole sattuma, sillä baritoni Arttu Katajan ja pianisti Pauliina Tukiaisen levy Serious Songs ja kitaristi Petri Kumelan tulkitsema Small Creatures - A Musical Bestiary -albumi ovat molemmat ehdolla myös Yleisradion Vuoden levyksi.

Oopperalaulaja Arttu Kataja kertoo ihastuneensa liedmusiikkiin heti ensimmäisten laulutuntiensa aikana musiikkiopistossa. Kataja jatkoi opintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa liedtaituri Jorma Hynnisen johdolla.

Serious Songs -äänitteellä kuullaan Schumannin Lenau-laulut, Brahmsin Vier ernste Gesänge -laulusarja sekä suomalaisia yksinlauluja Jean Sibeliukselta ja Toivo Kuulalta.

Erikoistuomaristo valitsee

Petri Kumelan eläinaiheisista pikkukappaleista koottu Small Creatures - A Musical Bestiary -levy on huikea matka kitaranykymusiikkiin. Kumelan monipuolisuus kitaristina pääsee hienosti esiin levyllä, joka sai parikseen Laura Ruohosen kirjoittaman ja Erika Kallasmaan kuvittaman, Finlandia-kirjallisuuspalkintoehdokkaaksikin yltäneen lastenkirjan Otus Opus.

Kumelan levylle keräämien kappaleiden säveltäjät ovat eri puolilta maapalloa.

– Vuonna 2007 heräsin siihen, että perinteisessä klassisen kitaran ohjelmistossa on paljon pieniä virtuoosia, niin sanottuja karaktäärikappaleita. Sain ajatuksen pyytää niitä lisää tuntemiltani säveltäjiltä, Kumela kertoi Länsi-Savon haastattelussa levyn julkaisun aikoihin.

Voittajan valitsee erikoistuomaristo, johon kuuluvat musiikkitoimittaja Kare Eskola, dekaani Emilie Gardberg, radiotoimittaja Mika Lintu, musiikkikriitikko Jukka Isopuro ja opettaja Tuulikki Närhinsalo.

Emma-gaala järjestetään 14.5.2021.