Mikkelin kansalaisopiston kevätnäyttelyssä pääsee tutustumaan niin sulatettuihin muovikasseihin kuin villin kudonnan tuotoksiin

Kudonta on ollut tekstiilitöiden puolella vuoden 2018—2019 ykkösjuttu ja Mikkelin kurssit täyttyivät alle minuutissa.

Vesa Vuorela

Mikkelin kansalaisopiston kädentaitojen kevätnäyttely ripustusvaiheessaan. Näyttely jatkuu kuvan ulkopuolella oleviin tiloihin.
Mikkelin kansalaisopiston kädentaitojen kevätnäyttely ripustusvaiheessaan. Näyttely jatkuu kuvan ulkopuolella oleviin tiloihin.

Mikkelissä ei ole ollut vuosiin kansalaisopiston koko toiminta-alueen yhteistä kädentaitojen näyttelyä. Tämä on nyt toinen kevät, kun kokoamme tällaisen, kertoo opettaja Margit Alatupa ripustaessaan monimuotoisia japanilaistyylisiä rasioita näytteille.

Mikkelin kansalaisopiston tiloissa Lönnrotinkadulla on viikon ajan esillä päättyvän lukuvuoden tuotoksia. Kurssilaisilta on saatu torstaina avautuneeseen näyttelyyn luomuksia pitsiröyhelöisistä tykkimyssyistä aina sulatettuihin ja uusiokäytettyihin muovikasseihin saakka.

Näyttelystä kävijä voi löytää inspiraatiota omaan käsityöharrastukseensa. Toisaalta se voi innostaa lähtemään opiston kurssille ensi syksynä.

— Olen ollut talossa vuodesta 1982 lähtien ja huomannut, että etenkin pienillä paikkakunnilla kurssilaiset ovat isolta osin samoja vuodesta toiseen, Alatupa sanoo.

Kaupunkikeskustan alueella kurssilaiset vaihtuvat nopeammin, etenkin kun lyhytkurssien määrää on tietoisesti lisätty. Suosituimpiin vakioryhmiin voi olla vaikea päästä uutena opiskelijana.

— Viime syksynä meni 45 sekuntia, kun Mikkelin kudonnan kurssit olivat täynnä, sanoo Hanna Rautoja. Kädentaitojen opettaja hänkin.

Kudonta on ollut tekstiilitöiden puolella vuoden 2018—2019 ykkösjuttu ja juuri nyt nousussa on niin sanottu villi kudonta, jossa yhdistellään ennakkoluulottomasti erilaisia materiaaleja.

Tyylilajina kierrätys on läpäissyt liki kaikki käsityötekniikat ja kursseilla on hyödynnetty kaikkea mahdollista vanhoista langoista kananmunan kuoriin.

Vesa Vuorela

Kansallis- ja muinaispuvut vaativat tekijältään taitoa ja pitkää pinnaa. Lopputulokset ovat upeita.
Kansallis- ja muinaispuvut vaativat tekijältään taitoa ja pitkää pinnaa. Lopputulokset ovat upeita.

Lastenvaatteiden ompelun suosio on nousussa

Mattoja opistolla valmistuu paljon ja isoon osaan niistä on saatu materiaalit vanhoista vaatteista, matoista ja lakanoista. Hyvä matto on kudottu sopivan napakaksi, sanovat opettajat.

— Suunnittelutaito on kutojalle hyvä ominaisuus. Se, että osaa yhdistellä värejä upeiksi kokonaisuuksiksi. Jollakin ihmisellä on taito luonnostaan, mutta vuosien kokemuksellakin voi oppia melkein mitä vaan, Rautoja kertoo.

Näyttelytilan yhteydessä on toivomuslaatikko, johon voi jättää oman toivomuksensa kansalaisopiston kurssiksi. Laatikon sisältö poiki ideoita viime keväänä, tänä keväänä on jo esitetty toivomus esimerkiksi tallukaskurssista.

— Kudontakursseja saatetaan laajentaa kevyemmän kudonnan puolelle. Kudontakehyksillä tai pöytäpuilla voi tehdä kaikenlaista kiinnostavaa ihan koruista lähtien, Rautoja visioi.

Kierrätysteema jatkuu pomminvarmasti ensi lukuvuonna. Nousussa on myös ainakin lastenvaatteiden ompelu. Rautoja tietää, miksi.

Äidit tulevat rentoutumaan iltaisin muutamaksi tunniksi kivassa porukassa. — Hanna Rautoja

— Äidit tulevat rentoutumaan iltaisin muutamaksi tunniksi kivassa porukassa. Heillä on hirveän hauskaa ja nauru kuuluu melkein ulos asti. Ja nykyään on saatavilla aivan ihania kotimaisia trikookankaita.

Hyvä yhteishenki ryhmässä on monen opistolaisen mielestä toiminnan paras puoli. Mukaan ei välttämättä tulla varsinaisen lopputuloksen takia, vaan halusta oppia tekemään jotakin uutta. Ensimmäinen tuotos ei aina ole priimaa, mutta se helposti innostaa uuteen kokeiluun.

Vesa Vuorela

Maria Lempelto on perehtynyt vanhoihin käsityötekniikoihin ja opettaa niitä Mikkelin kansalaisopistossa.
Maria Lempelto on perehtynyt vanhoihin käsityötekniikoihin ja opettaa niitä Mikkelin kansalaisopistossa.

Jotta ryhmä saadaan kokoon ja pidettyä yllä, on kahdeksan opiskelijan sitouduttava siihen. Taajaman ulkopuolella seitsemän riittää.

Mikkelin kaupunki on tiukentanut kukkaronnyörejään, avustuksia leikataan myös kansalaisopistolta. Jos jokin kursseista ei vedä enää väkeä entiseen malliin, voidaan se hyllyttää. Uusia, pitkiä kursseja aloitetaan vain harkiten.

— Lyhytkurssien määrää on lisätty, koska täsmäkurssit vetävät hyvin, Rautoja tiivistää.

Samaan aikaan kädentaitojen näyttelyn kanssa Puistokadun tiloissa on esillä Mikkelin kansalaisopiston kuvataiteen ryhmien kevätnäyttely.

Mikkelin kansalaisopiston kevätnäyttelyt, Lönnrotinkatu 7 ja Puistokatu 1, 25.4.—3.5. Avoinna ma—pe klo 11—17 ja la—su klo 10—14. Poikkeus: 30.4. ja 1.5. klo 10—14.