Kirja-arvio: Jokainen tarpeidensa mukaan

Juhana Pettersson: Tuhannen viillon kuolema. 320 s., Into 2017.

Maailma on eriarvoinen, sen tiedämme kaikki. Suomi on eriarvoinen.
On rikkaita, vähemmän rikkaita, keskituloisia ja köyhiä. Jokainen haluaa jotakin. Rahaa, menestystä, säällistä toimeentuloa, tunnetta elämisestä, tarkoitusta olemiselleen, selviytymistä. Jokainen lähtökohtiensa ja tarpeidensa mukaan.
Tästä kertoo Juhana Petterssonin romaani Tuhannen viillon kuolema.

Ilmastonmuutos on tulossa, ja siihen pitää varautua. Ainakin ne, joilla on siihen varaa, paljon varaa. New Life -niminen yhtiö myy ökyrikkaille selviytymispaketteja, nimeltään Arkki, ilmastonmuutoksen runtelemaan maailmaan. Saaria, joissa kohtuullisen leveä elämä voi jatkua ilman häiritseviä tekijöitä, kuten pula lähes kaikesta tai köyhemmät ihmiset.
Cessi ja Isabella työskentelevät yrityksessä, sekoilevat vapaa-aikanansa ja haaveilevat paremmasta ja rikkaammasta elämästä. Ilmastonmuutos tulee, mutta so what kun voi vetää lsd:tä ja lentää Kööpenhaminaan bailaamaan ja naimaan.
Rikkaan perheen poika Jari haluaa olla köyhä, tai ainakin tulla toimeen omillaan, vaikka se vaatisikin huoraamista. Tai se voisikin olla kivaa, tuntisi elävänsä.
Kolmea työtä tekevä Aino yrittää selvitä kahden pikkulapsen yksinhuoltajana, ja upporikas työnantaja sen kuin kusettaa jaksaen tapella vaikkapa viidestä eurosta huonon siivoamisen jälkeen. Kaikki ihmiset tuntuvat elävän kuin eri planeetoilla, ja kuitenkin samassa Suomessa ollaan.

Petterssonin kirja voisi olla tiukkaa yhteiskuntakritiikkiä, mutta nyt se jää vähän kuin puolitiehen. Kovasta yrityksestä huolimatta kirja jää aika pintatasolle, syvemmälle ei vain oikein päästä.
Köyhästä perheestä oleva tyttö, joka haluaa rikkaaksi, rikkaasta perheestä oleva poika, joka haluaa äärimmäisiä kokemuksia tuntevansa olevan elossa. Psykologisesti kevyehköä, ihmisten motiivit ovat liian suoraviivaisia ja itsestään selviä.
Vai onko asia sitten niin, motiivit ja halut ovat yksinkertaisia? Sinänsä tarina kulkee sujuvasti, mutta jotain jää puuttumaan.
Ilmastonmuutos on kehys, ihmisten välinen eriarvoisuus sisältö. Vaikka ilmastonmuutokseen varautuminen on tarinan keskiössä, silti kaikki kirjan henkilöt elävät kuin ilmastonmuutosta ei olisikaan tai se olisi jännä seikkailu tulevaisuudessa. Sillä tavalla kirja imitoi oivasti todellista elämää.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet