"Jokaisen suomalaisen olisi hyvä lukea Mika Waltarin tai Väinö Linnan tuotantoa", sanoo mikkeliläinen Sanna Holopainen — Kysyimme gallupissa, mitä ihmiset lukevat

Aleksis Kiven päivää vietetään 10. lokakuuta. Samalla juhlitaan suomalaista kirjallisuutta.

Kari Toiviainen

Sanna Holopainen lukee mieluummin kotimaista kuin ulkomaista kaunokirjallisuutta.

1800-luvulla elänyt Aleksis Kivi oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija.

Kiven tunnetuin teos on kansallisromaaniksi noussut Seitsemän veljestä. Kiven merkitystä korostaa se, että hänen syntymäpäivästään on tullut myös Suomalaisen kirjallisuuden päivä.

Kysyimme päivän kunniaksi Mikkelissä ihmisten lukusuosikkeja.

Mikkeliläinen Sanna Holopainen lukee mielellään kotimaista kirjallisuutta.

— Lukusuosikit löytyvät tietokirjallisuuden parista. Jos kotimaisesta tai ulkomaisesta kirjailijasta pitää valita, valintani on kotimainen.

— Yleissivistyksen takia jokaisen suomalaisen olisi hyvä lukea Mika Waltarin tai Väinö Linnan tuotantoa. Sellaiset klassikkoteokset kuin Sinuhe egyptiläinen tai Täällä Pohjantähden alla ovat kirjoja, joiden toivon kuluvan suomalaisten käsissä, Sanna Holopainen sanoo.

Raisiolainen Pirkko Piskonen selaili kirjakaupassa Mikkelissä lastenkirjoja.

— Etupäässä luen ulkomaisten kirjailijoiden tuotantoa. Ulkomaiset rikosromaanit jotenkin kiehtovat ja luen niitä mielelläni. Kotimaisista kirjailijoista luen parhaillaan Kalle Päätalon elämää. Päätalon elämänkerrallisissa teoksissa riittää lukemista pitkäksi aikaa.

Pirkko Piskonen sanoo lukeneensa koulussa Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, muttei ole sen jälkeen kirjaa avannut. Sen sijaan hän on katsonut Kiven elämästä kertovan elokuvan.

Ulkomaiset rikosromaanit kiehtovat Pirkko Piskosta.

Mikkeliläinen Rauno Kulmala oli etsimässä kirjastosta uutta lukemista.

— Kaunokirjallisuudessa olen kotimaisen kirjallisuuden ystävä.

Tieteiskirjallisuudessa on vähän kotimaisia tekijöitä. Tietokirjojen lukijana on tyydyttävä ulkomaisiin kirjailijoihin.

— Kotimaisesta tuotannosta kiinnostavat uutuudet sekä erilaiset elämänkerrat. Viimeksi luin Juhani Hurmeen Niemen. Minua ovat kiinnostaneet historialliset kirjat; Lasse Lehtisen ja Risto Volasen 1918 ja tietenkin Mannerheimistä kertovat teokset. Seitsemän veljestä oli sen verran hyvä, että voisin lukea vaikka uudelleen. Nummisuutarit olen lukenut monta kertaa, Rauno Kulmala kertoo.

Rauno Kulmala on kaunokirjallisuudessa kotimaisen ystävä.

Mikkelin Ristiinassa asuva Sinikka Tukiainen tunnustautuu kotimaisen kirjallisuuden ystäväksi.

— Tosin minulle sopii sekä kotimainen että ulkomainen kirjailija, mutta etupäässä kotimaiset ovat kiinnostavampia. Kaunokirjallisuutta olen lukenut vähän laidasta laitaan. Viimeksi luin Enni Mustosta ja Kaari Utriota. Myös historiasta kertovat kirjat kiinnostavat. Viime aikoina olen lukenut sukututkimusta sivuavia kirjoja.

— Kotimaisia klassikoita ovat Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla. Aleksis Kivestä tulee mieleen Seitsemän veljestä ja Kiven runot, Sinikka Tukiainen sanoo.

Sinikka Tukiaista kiinnostavat muun muassa historiasta kertovat kirjat.

Luetuimmat