Abisal Gergijev debytoi Mikkelin Musiikkijuhlilla — Vuonna 2000 syntynyt pianisti nauttii isänsä Valeri Gergijevin kanssa esiintymisestä

Abisal Gergijev on viettänyt lapsuutensa kesiä Mikkelissä, mutta nyt luvassa oli jalkapallon pelaamisen ja saunomisen sijasta erilaisia aktiviteettejä, kun nuori pianisti esiintyi Mikaelissa. Ennen toista esitystä sunnuntaina Gergijev käy vielä katsomassa jalkapallon MM-kisojen semifinaalia.

Risto Hämäläinen

Pianisti Abisal Gergiev teki debyyttinsä Suomessa Mikkelin Musiikkijuhlilla tiistaina. Hän ei tunne paineita soittamisesta isänsä Valeri Gergievin kanssa vaan saa tältä rauhallisuutta.
Pianisti Abisal Gergiev teki debyyttinsä Suomessa Mikkelin Musiikkijuhlilla tiistaina. Hän ei tunne paineita soittamisesta isänsä Valeri Gergievin kanssa vaan saa tältä rauhallisuutta.

Abisal Gergijev teki Suomen ensiesiintymisensä Mikkelin Musiikkijuhlilla Mikaelissa torstaina. Vuonna 2000 syntynyt pianisti esitti hieman alle tunnin kestäneessä resitaalissa Schubertia, Sostakovitsia, Chopinia ja Rachmaninovia.

Vielä vartti ennen näytöstä Gergijev oli harjoittelemassa, sillä hänelle oli kerrottu näytöksen alkavan vasta viideltä eli tuntia myöhemmin kuin sen oli oikeasti määrä alkaa. Nuori mies olikin omien sanojensa mukaan aluksi hermostunut, sillä hän luuli saavansa valmistautua henkisesti vielä tunnin esitykseen.

Mikaelissa esiintyminen oli Gergijevin mukaan kuitenkin upeaa. Hänellä liittyy paikkaan monia lämpimiä muistoja, sillä Gergijev on ollut Mikkelissä monena kesänä lomailemassa ja kuuntelemassa isänsä Valeri Gergijevin konsertteja.

— On outoa esiintyä täällä, missä olen tottunut vain rentoutumaan hienolla maaseudulla, hän kuvailee.

Viimeistä paikkaa myöten loppuunmyyty kamarimusiikkisali ei kuitenkaan hätkähdyttänyt nuorta pianistia, sillä hän kertoo olevansa tottunut esiintymään täysille saleille. Gergijev myös nauttii huomiosta silloin, kun on valmis esiintymään.

— Jos en koe olevani valmis, paineet nousevat korkeiksi. En ollut yllättynyt, että vapaita paikkoja ei jäänyt saliin, sillä tottakai monia kiinnostaa isäni takia, miten soitan, hän kertoo.

Isän kanssa soittaminen rauhoittaa

Abisal Gergijev esiintyy musiikkijuhlien sunnuntain iltanäytöksessä Valeri Gergijevin kanssa. Maailmankuulun kapellimestari-isän kanssa soittaminen ei ole jännittävää, kuten voisi luulla, vaan päinvastoin. Isän rauhallisuus saa pojankin hermostuksen vähenemään.

— Luulin itsekin, että isän kanssa esiintyminen olisi hermostuttavaa, mutta kun vuosi sitten soitin ensimmäistä kertaa orkesterin kanssa ja jännitin, isän saapuminen paikalle ja hänen rauhallisuutensa tyynnytti minutkin, Abisal Gergijev kertoo.

Hän saa isästään myös hyvää motivaatiota omaan soittamiseen.

— Haluan tehdä häneen vaikutuksen, mutta minulla ei kuitenkaan ole paineita, Gergijev kuvailee.

Ennen sunnuntaita edessä on vielä muutama päivä soittoharjoittelua ja rentoutumista. Gergijev palaa Pietariin harjoittelemaan opettajansa kanssa ja käymään jalkapallon MM-kisojen semifinaalissa. Hän meinaa myös pelata itse jalkapalloa, saunoa ja nauttia maaseudusta Mikkelissä.