Ei mies eikä nainen — Näkymätön sukupuoli -kirja kertoo kasvukokemuksista, törmäämisistä viranomaisten kanssa ja oman tilan löytämisestä

Erilaisista sukupuoli-identiteeteistä on aivan liian vähän tietoa, toteaa pieksämäkeläinen toimittaja Veera Järvenpää.

Arja Reinikainen

Veera Järvenpää on toinen Näkymätön sukupuoli -nimisen kirjan kirjoittajista.

On normaalia olla mies tai nainen. Yhtä normaalia pitäisi olla se, että ihminen ei tunne olevansa kumpaakaan.

Pieksämäkeläinen toimittaja Veera Järvenpää perehtyi muunsukupuolisuuteen työskennellessään helsinkiläisen kulttuuri- ja mielipidelehti Voiman päätoimittajana.

Lehdessä julkaistiin muunsukupuolisista ihmisistä kertova juttusarja, jota varten Järvenpää haastatteli yhdessä toimittaja Kaisu Tervosen kanssa 15 ihmistä.

— Juttusarja oli lehden nettisivujen luetuimpia. Saimme juttusarjasta paljon positiivista palautetta, kertoo Järvenpää.

Näkymätön sukupuoli -projektin tuloksen syntyi kirja ja näyttely, joka on parhaillaan esillä Mikkelissä Studio Wäkevässä. Järvenpää on itse keskiviikkona 18. huhtikuuta paikalla kertomassa projektista.

Liian vähän tietoa

Näkymätön sukupuoli -kirja käsittelee ei-binäärisiä ihmisiä eli henkilöitä, jotka eivät indetifioidu sukupuoleltaan miehiksi eikä naisiksi. Kirja on ensimmäinen suomalainen tietokirja muunsukupuolisuudesta.

— Erilaisista sukupuoli-identiteetistä on olemassa hyvin vähän tietoa. Sitä kuitenkin tarvitaan, sillä tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan yhä useampi nuorista eivät indetifioidu tytöiksi tai pojiksi. Tietoa tarvitsevat lapset ja nuoret itse, vanhemmat, opettajat ja ylipäätään kaikki lasten ja nuorten kanssa työskentelevät, toteaa Järvenpää.

Kirja kertoo kasvukokemuksista, törmäämisistä viranomaisten kanssa ja oman tilan löytämisestä. Kirjan tarinat ovat minä-muotoisia kertomuksia sukupuoli-identiteetin etsimisestä.

— Luulen, että minulla on lapsesta asti ollut mielenterveysongelma. Osa liittyy varmaan sukupuoliristiriitaan, vaikka en osannut yhdistä ongelmaa tähän. Sekin vaikutti, että olin aina koulukiusattu. Erilaisuus oli ihan myrkkyä, kertoo kirjaan haastateltu 34-vuotias Pii.

Kirjaa jonotetaan jo

Kirjan kuvituksesta vastaa valokuvaaja Jenni Holma. Oleellinen osa kirjaa ovat Pii Anttosen, Kimmo Lustin ja Apila Pepita Miettisen sarjakuvat, jotka tuovat kirjaan helposti lähestyttävää faktaa muun muassa sukupuolenkorjausprosesseista ja erilaisista sukupuoli-identiteeteistä.

Järvenpää on iloinen vasta maaliskuun alussa ilmestyneen kirjan saamasta vastaanotosta.

— Erityisen iloinen olen siitä, että ihan pienten kuntienkin kirjastot ovat ottaneet kirjan hyllyynsä ja tiedän, että Etelä-Suomen isoissa kirjastoissa kirjaan on pitkän lainausjonot, kertoo Järvenpää.

Näkymätön sukupuoli -työryhmä sai projektiinsa Koneen säätiön 30 000 euron apurahan. Seta puolestaan palkitsi työryhmän Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnolla.

— Tuntui hyvältä, että saimme tunnustusta yhteisön sisäpuolelta, toteaa Järvenpää.

Jenni Holman Näkymätön sukupuoli -valokuvanäyttely on avoinna Studio Wäkewässä Mikkelissä 20. huhtikuuta saakka. Näkymätön sukupuoli -kirjan toinen kirjoittaja Veera Järvenpää on paikalla kertomassa projektista keskiviikkona 18.4. kello 18.30.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet