Esko Korpelainen kirjoitti ja ohjaa Kaukasukselle satunäytelmän — Pikku Vosko seikkailee elokuussa Wanhalla Muuntamolla Mikkelissä

Koripalloa harrastava ohjaaja aloittaa näytelmän harjoitukset liikunnallisesti. Yhteisen touhuamisen jälkeen porukka on valmiina tiukkaan työrupeamaan.

Risto Hämäläinen

Jääkarhu (Alma-Ruut Karjalainen) seuraa, mitä asiaa pikku Voskolla (Minttu Tamski) on merikapteenille (Joonas Veijanen).
Jääkarhu (Alma-Ruut Karjalainen) seuraa, mitä asiaa pikku Voskolla (Minttu Tamski) on merikapteenille (Joonas Veijanen).

Mikkeliläisen, nuorten teatterialan ammattilaisten muodostaman Kaukasus-kollektiivin esitykset ovat aiempina kesinä saaneet erinomaisen vastaanoton, eikä ryhmän ole tarvinnut esiintyä tyhjille tuoleille. Uumen, Baskervillen koira, Mattolaituri ja Kylä of love saavat jatkoa satunäytelmästä, jonka ryhmä uskoo viihdyttävän myös aikuisempia katsojia.

Kesän 2018 tuotanto Pikku Vosko ja kadonneet sorsat on paraikaa harjoitusvaiheessa ja valmistuu ensi-iltaan elokuun kuudenteen päivään. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjaa Esko Korpelainen.

Mulla on useamman vuoden ajan ollut haaveena kirjoittaa lastenkirja pikku Voskosta — Esko Korpelainen

— Mulla on useamman vuoden ajan ollut haaveena kirjoittaa lastenkirja pikku Voskosta, joka ajautuu autiolle saarelle. Kirjan sijaan syntyi tämä näytelmä, syksyllä taideyliopistoon teatteriopettajan maisteriopintoihin suuntaava Korpelainen kertoo.

Voskon tarinassa on vanhan liiton satuihin kuuluvaa suuren seikkailun makua ja Kaukasus on päässyt tekemään sitä ihanteelliseen paikkaan, Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelujen hallinnoimaan Wanhaan muuntamoon Pursialassa. Työt alkoivat kesäkuussa näyttämön ja katsomon (lautapenkkejä, iso patja ja ämpäreitä) rakentamisella. Paikka on pieni ja esityksiin mahtuu kerrallaan reilut 40 katsojaa.

Näytöksiä on kuusi.

— Saimme Taiteen edistämiskeskukselta apurahan koululaisesityksiin, joten syksyllä voimme järjestää vielä kymmenkunta koululaisesitystä.

Tuottaja Minttu Tamski huikkaa, että kouluihin otetaan yhteyttä heti elokuun alussa, kun rehtorit palaavat kesälomiltaan työpaikoilleen.

Risto Hämäläinen

Esko Korpelainen lähtee jatkamaan opintojaan Helsinkiin.
Esko Korpelainen lähtee jatkamaan opintojaan Helsinkiin.

Mukana uudet kasvot

Risto Hämäläinen

Väärinpäin käännetyt ämpärit palvelevat pienten katsojien istuimina, samoin niiden takana näkyvä patja.
Väärinpäin käännetyt ämpärit palvelevat pienten katsojien istuimina, samoin niiden takana näkyvä patja.

Esityksen työryhmä on kompakti: näyttämöllä häärivät Tamski, Alma-Ruut Karjalainen, Menni Renvall ja Joonas Veijanen. Valosuunnittelusta vastaa Riikka Karjalainen.

— Tila on ihanteellinen ja mielenkiintoinen valaistavaksi, mutta valojen kiinnittämisessä on oma haasteensa. Valojen suhteen ajatuksena on se, että säästämme paukut jännittäviin kohtauksiin.

Yhteistyö on Karjalaisen ja Korpelaisen ensimmäinen ja hyvissä puheväleissä ollaan edelleen. Karjalainen sanoo viehättyneensä Kaukasuksen tapaan tehdä töitä. Ensin vietetään luppoaikaa kesäpelien parissa, mutta kun työ alkaa, sitä tehdään tosissaan.

— Olen ollut mukana ryhmissä, joissa on tehty pitempiä päiviä, mutta paljon tehottomammin.

Korpelainen nimeää ohjaajaesikuvakseen Juha Hurmeen, jolla homma hänen mukaansa on niin sanotusti hallussa.

Näytelmän lupsakka jääkarhu Alma-Ruut Karjalainen on toinen ryhmän kesämikkeliläisistä ja ensimmäistä kertaa Kaukasuksen kelkassa. Ammatiltaan musiikinopettaja ja työskentelee Helsingissä. Etelästä tulee myös Menni Renvall, jolla on vielä kaksi vuotta elokuvaleikkaajan opintoja jäljellä.

— Tämä on neljäs kesäni Kaukasuksessa. Olen tuntenut osan porukasta Lahden kansanopiston ajoilta lähtien.

Merikapteenin roolin näyttelevä Joonas Veijanen uurastaa talvet Mikkelin poikateatterin ohjaimissa ja sanoo nauttivansa näyttämötyöstä myös näin päin.

— Tuntuu ihan lomalta, kun joku toinen sanoo, mitä pitää tehdä.
Pikku Voskon seikkailu on tunnin mittainen. Ryhmä ei anna ikäsuosituksia katsojille, vaan sanoo vanhempien kyllä tietävän, milloin heidän lapsensa kannattaa tuoda teatteriin.

Lisää tietoa Kaukasuksesta ja tulevasta esityksestä.

Uusimmat uutiset