Teatteriarvio: Mikkelin poikateatteri etsii vastausta pelkoon

Mikkelin Poikateatteri: Pelkompleksi. Ohjaaja Joonas Veijanen, apulaisohjaaja Kati Kinnunen, tuottaja Minttu Tamski. Ensi-ilta Paukkulan Artiumissa 14.1.

Mari Koukkula

Poikateatteri on ilmoittanut valmistavansa juhlavuonnaan kolme esitystä. Pelkompleksi on niistä ensimmäinen.
Poikateatteri on ilmoittanut valmistavansa juhlavuonnaan kolme esitystä. Pelkompleksi on niistä ensimmäinen.

Kymmenvuotias Mikkelin poikateatteri käy jälleen kiinni tärkeään aiheeseen. Maailman tila on käynyt pelottavaksi, myös yksilön ja yhteiskunnan väliset pelot kasvavat ja yleiset ihmisyyteen liittyvät pelkotilat ovat inhimillisesti monensuuntaiset.

Poikateatterin esitys etsii vastausta pelkoon reippain ottein. Omat kokemukset kootaan, käsitellään ja tuotetaan näkyväksi ja kuultavaksi. Ryhmä on jälleen täynnä tarmoa. Yksilölliset pelot saavat yhteiskäsittelyssä puhuttelevia muotoja.

Kimppatekeminen tekee esityksestä kiinnostavan juuri sen vuoksi, että persoonallisuudet esittäjien hahmoissa eivät häviä. Kohtaamme pelot yhdessä, mutta kuitenkin henkilökohtaisesti.

Yleisönä olin itse poikien kanssa näyttämöllä. Yleisestä tunteesta yksityiseen ja kohta taas yksityisestä tunteesta yleiseen. Jokainen on varmaan kokenut elämässään pelkojen todellisuuden. Esitys tuo niitä esille monella tasolla.

Koskettavat menetyksen pelot viiltävät mieltä; kuolema, rakkaan menetys, luottamuksen menetys. Elämään liittyvät pelot menestyksen saavuttamisesta, koulumenestyksestä, sosiaaliset valmiudet, kaveripiirien hyväksyntä ja erilaisuuden hyväksymisen muodot. Nuoruuteen liittyy usein erityisiä pelkoja, jotka saattavat myös aiheuttaa syrjäytymistä ja pahaa oloa. Elämisen vaateet ovat ankaria.

Ohjaaja Joonas Veijanen onnistuu maukkaasti ryhmänsä kanssa. Kekseliästä ja tyylikästä esiintymistä. Aihe fyysistetään näyttävin keinoin, esitys etenee joustavasti, yllättäviä käänteitä ja hauskojakin tunteen muutoksia nähdään. Veijanen ei myöskään jää ohjauksessaan rypemään pelkojen syövereihin, vaan toivon kipinät kytevät persoonallisten esittäjien sanomassa.

Ohjaaja Joonas Veijanen onnistuu maukkaasti ryhmänsä kanssa.

Kati Kinnunen saa varmaan luottavaisin mielin jättää mahtavan uransa uuden ohjaajan huomaan.
Työryhmässä ovat mukana Aaron Heikkinen, Aku Havukainen, Aleksi Markonsalo, Aleksi Vitikainen, Erno Seppälä, Edvin Ehrnrooth, Nestori Marttinen, Okko Soila, Oliver Kuusinen, Orion Parkkinen, Tatu Hämäläinen, Touko Arola, Valtteri Pyykkönen ja Vertti Neuvonen.

Suomen Nuoriso-opiston Artium-salin tekniikka äänineen ja valoineen ovat taidokkaassa käytössä. Esityksen lopun pelkotilanne, jossa näyttämön valopuomit laskettiin selällään makaavien esittäjien päälle, aiheutti vielä ylimääräisen sydämenlyönnin. Mutta siitäkin selvittiin raikuviin suosionosoituksiin. | Timo Heimonen