Mikkeliläinen Aleksi Häkkänen on Poikateatteri-veteraani ja juhlii ryhmän pyöreitä näyttämöllä

Mikkelin poikateatterin vuosikerta 2012—2013 on koolla ensi viikonloppuna. Kuuden vuoden takainen esitys on lämmitelty uudestaan juhlanäytökseen.

Mari Koukkula

Aleksi Häkkäsen teatteriharrastus alkoi neljä ja puoli vuotta sitten.

Poikateatteri-veteraani Aleksi Häkkänen tulee haastatteluun parturin kautta. Hiustenleikkuuta ei ole ajoitettu valokuvien ottamiseen vaan se on puhdas sattuma. Vapaapäivälle sovittu asia.
— Voinko mä pitää lippiksen päässä valokuvissa? Mä kasvatan hiuksia pidemmäksi ja tää välivaihe on vähän ärsyttävä.

Tässä jutussa hän edustaa kaikkia niitä nuoria miehiä, jotka kuluneen kymmenen vuoden aikana ovat olleet mukana Mikkelin poikateatterin toiminnassa.

Aleksi Häkkänen liittyi ryhmään syyslukukaudella 2012. Idean teatterikurssin ottamisesta lukion opinto-ohjelmaan hän sai rippikoulun isoselta.
— Meitä oli useampia kaveruksia, jotka olimme kiinnostuneita Poikateatterista ja päätimme yhdessä lähteä kokeilemaan sitä. Kyllä kannatti lähteä.

Likinäkökulma oli ensimmäinen

Ensimmäinen näytelmä, jossa Häkkänen oli mukana, oli keväällä 2013 valmistunut Likinäkökulma, jonka ohjaaja Kati Kinnunen on valinnut Poikateatterin 10-vuotisjuhlanäytelmäksi.

Käsikirjoituksen ideoi ryhmä ja sen innoittajana oli presidentti Sauli Niinistön julkaisu ”Ihan tavallisia asioita”.
— Siinä on suhteellisen yhtenäinen juoni ja kohtaukset. Lähdimme kehittämään esitystä kaikesta siitä, mikä meitä nuoria silloin kosketti.

Lopputulos oli ilmeisen onnistunut. Likinäkökulma valittiin saman vuoden Ramppikuume- ja Teatrisfestivaaleille, jossa esitystä kehuttiin poikkeuksellisen älykkääksi, rohkeaa satiirista huumoria sisältäväksi ja ryhmä palkittiin stipendillä.

Seuraavan vuoden alussa Likinäkökulma nähtiin Työväen näyttämöpäivillä. Se oli yleisöäänestyksen kakkonen ja sai vuolaat kehut myös tuomaristolta.
— Kyllä kun niitä tekstejä katsoo nyt jälkeenpäin niin huomaa, miten paljon oma ajatusmaailma on muuttunut ajan saatossa, sanoo Häkkänen, jonka rooli näytelmässä syntyi hahmoimprovisaation ja triangelin tiimoilta.

Ringissä puhutaan asiat puhki

Poikateatterin metodi on ainutlaatuinen. Lukuvuoden alussa, kun uudet ensimmäisen vuoden opiskelijat tulevat mukaan, aikaa käytetään ryhmäytymiseen ja keskinäisen luottamuksen vahvistamiseen.
— Sitten aletaan vaan purkamaan jokaisen omia elämänkokemuksia ja ajatuksia. Asioita, joita on mielen päällä. Niistä lähdetään työstämään seuraavaa esitysprojektia.

Asioita työstetään ringissä, sillä sopimuksella, että mistä harjoituksissa luottamuksella puhutaan, se myös jää harjoituksiin. Luottamus tukee poikien luovuutta.

Sain stipendin vakuuttavasta ja herkästä näyttelijäntyöstä. Se oli aika iso juttu. — Aleksi Häkkänen

Poikateatterissa vetovastuun Kati Kinnuselta ottava Joonas Veijanen on luonnehtinut ryhmää paikkana, jossa pojat saavat olla enemmän kuin he ehkä kokevat arjessa olevansa.

Ja onnistumiset näyttämöllä, nehän jokainen muistaa lopun elämänsä.
— Keholla millä hyvänsä -esityksestä sain stipendin vakuuttavasta ja herkästä näyttelijäntyöstä. Se oli aika iso juttu. Mieleen on jäänyt mieleen myös ne esiintymiset, kun täysi katsomo on lopuksi noussut seisomaan ja taputtanut meille.

Isoja palkintoja

Useampi poikateatterilainen on löytänyt ammatin teatterista, vaikka se ei ole ryhmän tarkoitus. Häkkänen kävi kopaisemassa Teatterikorkeakoulun ovia, mutta päätyi lopulta Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan informaatioteknologiaa.
— Teatteri ei ehkä sittenkään ole mulle ammatillisesti oma juttu, vaan mieluummin hyvä harrastus. Vähän improkeikkaa ja sen sellaista, mitä nyt töiden lomassa ehtii tehdä.

Mikkelin poikateatteri syntyi vuonna 2008 osana Suomen kulttuurirahaston ja Etelä-Savon taidetoimikunnan kolmivuotista Myrsky-hanketta. Nopeasti paikkansa Mikkelin kulttuurikentällä löytänyt teatteri on palkittu useaan otteeseen. Huomattavimmat sen saamat tunnustukset ovat Lapsenpäivä-palkinto vuonna 2012 ja Suomi-palkinto neljä vuotta myöhemmin.

Mikkelin poikateatterin 10-vuotisjuhla Paukkulan Artiumissa 10.—12.5.
Kati Kinnusen jäähyväisesitys Likinäkökulma 10.5. kello 19. Liput puoli tuntia ennen ovelta 10 €. K12.
Nuorten avoin toimintapäivä 12.5. Pelkompleksi kello 14 & improshow klo 17. Ennakkoilmoittautuminen sähköpostitse minttu@tamski.fi.