Juvan Gottlund-viikolla palkitaan ja kirjoitetaan runoja

Perinteistä tapahtumaviikkoa vietetään kesä-heinäkuun vaihteessa.

Toenperän Juvan kirjastolla jaetaan Gottlund-runokilpailun palkinnot.
Toenperän Juvan kirjastolla jaetaan Gottlund-runokilpailun palkinnot.

Juvan perinteistä Gottlund-viikkoa vietetään kesä-heinäkuun vaihteessa luentojen, musiikin ja runouden merkeissä. Tapahtumat juhlistavat nuoruutensa Juvalla viettäneen kirjailijan Kaarle Akseli Gottlundin (1796–1875) elämää ja uraa.

Tapahtuman avaa juvalaislähtöisen Veera Meinanderin luento siitä, millainen kulttuuriympäristö Juva oli Gottlundille ja runonlaulajille 1810-luvulla. Luento pohjautuu Meinanderin pro gradu -tutkielmaan, ja sitä pääsee kuulemaan Partalan kuninkaankartanossa maanantaina 29. kesäkuuta.

Keskiviikkona 1. heinäkuuta Gottlundin tuvalla kuullaan soittoa ja laulua piknik-konsertissa.

Torstaina Toenperän Juvan kirjastossa näytetään Georg Grotenfeltin elokuva Viimeiset karjalaiset. Elokuva kertoo karjalaisen kylän asukkaista ja elämästä 1990-luvulla Säämäjärven Särkilahdessa. Elokuvassa myös kuullaan Gottlundille rakasta runonlaulua. Kirjaston elokuvakatsomo on rakennettu puolentoista metrin välein, joten sinne mahtuu rajoitettu määrä katsojia.

Gottlund-viikko huipentuu Gottlund-runokilpailun palkintojen jakoon Toenperän Juvan kirjastolla perjantaina 3. heinäkuuta. Kilpailun päätuomari on oululainen runoilija Heli Slunga.

Ja mitäpä olisi runoilijalle omistettu tapahtuma ilman kirjoittamistyöpajaa. Pajan järjestävät kirjoittajayhdistys Ernesti, Gottlund-työryhmä ja sen yhteistyökumppanit Toenperän Juvan kirjasto ja Juvan kulttuuripalvelut.

Työpaja ja osa muista viikon ohjelmanumeroista ovat maksullisia ja vaativat ennakkoilmoittautumisen.