Kommentti: Helsingin virtuaaliset kirjamessut käynnistyivät yskähdellen

Pelkään, että oma kiinnostukseni kirjallisuuskeskusteluja kohtaan saa nyt lopullisen kuoliniskunsa, kirjoittaa Länsi-Savon toimittaja Kirsti Vuorela.

Kirsti Vuorela
Kirsti Vuorela

Olen käynyt Helsingin kirjamessuilla jo monen vuoden ajan joka syksy. Ja joka vuosi päätän, että tämä oli laitimmainen kerta.

Jokin perverssi uteliaisuus sai minut hakeutumaan tämän syksyn virtuaalimessuille, vaikka pelkkä ajatus etäosallistumisesta ärsytti. Kirjamessuillahan käydään hiplaamassa kirjoja ja tapaamassa tuttuja ihmisiä! Livenä, kiitos.

Torstaiaamuna lähdin seikkailemaan netin ihmeelliseen maailmaan jo hyvissä ajoin. Nopeasti oivalsin, että pääsisin bussilla Mikkelistä Helsinkiin Messukeskukseen nopeammin kuin tuppuralaisesta peräkamarista tiedon valtatietä pitkin kirjamessujen virtuaalilavoille.

Miksi, oi miksi tämän pitää olla näin jäykkää ja muodollista?

"Avaa", "lataa", "jaa". Pääsin käsiksi virtuaalilippuuni kirjauduttuani käyttäjäksi jollakin sivustolla, en muista millä. Tästä se lähtee, ajattelin. No ei lähtenyt. Vaihdoin selainta ja pääsin piirun verran eteenpäin, kunnes eteen lävähti viesti: "Sivu on poistettu tai sitä ei koskaan ollut".

Muiden töitteni lomassa jatkoin sinnikkäästi pyrkimistä tapahtuman suoraan nettilähetykseen. Päädyin aina samalle sivulle, jonka yläreunaan pumpsahti lopulta selitys vastoinkäymisiini. "Live-lähetyksessä sekä kirjautumisessa on tällä hetkellä teknisiä ongelmia."

En antanut periksi sittenkään ja lopulta olin yksi muutamasta sadasta katsojasta keskellä keskustelua, jonka osalliset olivat minulle tuntemattomat. Lähetyksen muoto oli sama kuin livemessuilla. Staattisia puhuvia päitä. Ne myös ärsyttivät samalla tavalla kuin aina ennenkin. Miksi, oi miksi tämän pitää olla näin jäykkää ja muodollista?

Helsingin kirjamessujen ohjelma jatkuu tiiviinä sunnuntai-iltaan asti ja nettilipun ostamalla mukaan pääsee matkan varrella silloin kun siltä tuntuu. Arvostan suuresti järjestäjien notkeutta siirtää massiivinen tapahtuma nettiin lyhyellä varoitusajalla, mutta pelkään, että oma kiinnostukseni kirjallisuuskeskusteluja kohtaan saa nyt lopullisen kuoliniskunsa.