Leif Segerstam tuo keskiviikkona jousinamia Mikkeliin

Kapellimestari-säveltäjälegenda vävyineen vierailee keskiviikkona Mikkelissä.

Seilo Ristimäki

Leif Segerstam tuo keskiviikkona jousinamia Mikkeliin

Mikkelin kaupunginorkesteri saa keskiviikkona vieraakseen kapellimestari-säveltäjälegenda Leif Segerstamin. Poikkeuksellisen mittavan määrän sinfonioita säveltänyt Segerstam tuo tuliaisinaan uuden sinfonian, joka on järjestysluvultaan jo nro 317.

Neljä temperamenttia -konsertin solistina soittaa ranskalainen Christophe Sirodeau, joka on laajasti tunnustettu sekä pianistina, että säveltäjänä.
Paul Hindemithin teos Neljä temperamenttia kuvaa neljää antiikin oppien mukaista ihmistyyppiä.

Segerstamin sinfonian nro 317 nimi A St. Michel -guide to gourmet-tidbits of musical substances on sanaleikki Mikkelin englanninkielisestä nimestä ja Michelin Guide -ravintolaoppaasta. Säveltäjän mukaan teos tarjoileekin ”jousinamia ylhäältä ja alhaalta”. Teos on sävelletty jousikvartetolle, jousiorkesterille, lyömäsoittimille ja kahdelle pianolle. Ravintolatematiikasta johtuen teoksessa käytetään lisäksi instrumentteina erilaisia ruoanlaittoon liittyviä tarvikkeita. Muusikot reagoivat toistensa soittoon Segerstamin partituurissa ilmoittamien ohjeiden mukaisesti. Kapellimestaria ei tarvita eikä teoksen kesto ole ennalta määrätty.

Segerstamin ja Hindemithin musiikkia kehystävät Sibeliuksen sävelet. Kurkikohtaus op.44 on alun perin sävelletty Arvid Järnefeltin näytelmään Kuolema. Rakastava-sarja op. 14 on sävelletty vuonna 1912 jousiorkesterille ja lyömäsoittimille ja on yksi Sibeliuksen suosituimmista teoksista.


Neljä temperamenttia -konsertti keskiviikkona 22. marraskuuta kello 19, konserttitalo Mikaelissa (Sointukatu 1, Mikkeli). Leif Segerstam, kapellimestari, Christophe Sirodeau, piano.