Mikkelin kaupunginorkesterin viulisti Heidi Lehtoranta ilahduttaa Essoten alueen asumisyksikköjä konserttitaltioinneilla – Tarjontaan kuuluu paitsi klassista musiikkia, myös tangoa, valssia ja iskelmää

Koronan peruttua elävät konsertit Lehtoranta sai idean ja apurahan ja päätti tuoda musiikin Essoten alueen asiakkaiden luokse.

Mari Koukkula

Mikkelin kaupunginorkesterin viulisti Heidi Lehtoranta sai apurahan konserttitaltiointien toteuttamiseen. Arkistokuva.
Mikkelin kaupunginorkesterin viulisti Heidi Lehtoranta sai apurahan konserttitaltiointien toteuttamiseen. Arkistokuva.

Essoten alueella muun muassa vanhus- ja vammaispalvelujen asumisyksiköiden asukkaat pääsevät tänä kesänä nauttimaan konserttitaltioinneista.

Mikkelin kaupunginorkesterin viulisti Heidi Lehtorannan soittaa ja taltioi elävää musiikkia etäkuunneltavaksi, ja taltioinnit lähetetään linkkinä asumisyksiköihin. Taltiointeja tehdään niin paljon, että niitä pystyy esittämään arkipäivisin seitsemän viikon ajan.

Essoten tiedotteessa kerrotaan, että idea konsertteihin syntyi keväällä sen jälkeen, kun koronarajoitusten vuoksi Mikkelin kaupunginorkesterin kevätkausi peruuntui ja muusikoiden palkanmaksu keskeytettiin.

– Se ei estänyt haluani tuoda musiikkia myös niille ihmisille, joiden mahdollisuudet kuulla elävää musiikkia normaalitilanteessakin on heikentynyt, Lehtoranta toteaa tiedotteessa.

Lehtoranta haki ja sai Taiteen edistämiskeskukselta Taikelta apurahan konserttien toteuttamiseen.

Musiikkilajeina konserteissa on kevyt klassinen ja viihdemusiikki, kuten tangot, valssit ja iskelmät. Yleisö voi myös esittää toiveita esitettävistä kappaleista hoitohenkilökunnan kautta, ja toiveet toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

Etäkonserttien ajatuksena on lisätä taiteen ja kulttuurin saatavuutta ja tavoitettavuutta sekä tuoda iloa, elämyksiä ja hyvää mieltä ihmisille Essoten koko toimialueelle.

– Etenkin näin koronan rajoittamana aikana musiikki voi olla ennen näkemätön voima. Usein musiikki tavoittaa ihmisen juuri tunnetasolla, toteaa Lehtoranta.

Palvelu alkoi juhannusaattona.