Mikkeliläisen Hilkka Österbergin esikoisteos on Sophia Lorenin matkalaukku

Kustantaja joensuulainen Kirjokansi pohtii runouden kustantamisen kokonaan lopettamista.

Risto Hämäläinen

Hilkka Österberg kirjoitti runokirjan.

Siinä se on: Sophia Lorenin matkalaukku. Mikkeliläisen Hilkka Österbergin esikoisteos. 64 sivua runoutta, kustantajana joensuulainen Kirjokansi.
10-vuotiaana kirjoittamisen aloittaneen Österbergin voi sanoa kypsyttäneen tekstejään puolen vuosisadan ajan, ennen kuin ne olivat valmiita julkaistavaksi. Ihan niin se ei sentään mennyt.
— Kirjoittamisessani oli pitkä katkos siinä vaiheessa, kun työt ja perhe-elämä veivät kaiken ajan. Palasin kirjoitusharrastuksen pariin vähän vanhemmalla iällä.

Tyypillinen tarina ruuhkavuosista siis. Mikkelin kirjoittajien toiminnassa hän on ollut mukana 1980—luvulta lähtien. Vertaistuki on tärkeää.
Vuonna 2013 Hilkka Österberg pääsi mukaan Taike (Taiteen edistämiskeskus) Itä-Suomessa järjestämään kirjailija Marjo Heiskasen vetämään kirjoittajakoulutukseen.
— Siitä sain uutta potkua kirjoittamiseeni ja sen koulutuksen tulos on tämä kirja.

Kustantamon valinta oli helppoa. Österberg kertoo lähettäneensä runonsa 6—7 kustantamoon ja niistä Kirjokannesta otettiin yhteyttä. Vieläpä melko nopeasti.
— Kokoelman nimi viittaa lapsuuteeni ja siihen, miten naapurin tytön kanssa keräsimme lehdistä filmitähtien kuvia. Sophia Loren oli yksi noista tähdistä.

Runous on kuin proosakirjallisuuden ujo pikkusisar, vähälle huomiolle jäävä.

Runous on kuin proosakirjallisuuden ujo pikkusisar, vähälle huomiolle jäävä. Runoteosten myyntiä luonnehditaan usein sanalla vaatimaton. Sellaista on yleensä myös runouden markkinointi. Hilkka Österberg osoittaa paikallisen kirjakaupan salissa runous-hyllyä — se on lähes näkymättömissä, kulman takana ja korttitelineiden peittämä.

— Oma kirjani ei ole vielä myynnissä Suomalaisessa kirjakaupassa Mikkelissä, eikä luultavasti tulekaan. Ellei sitten joku asiakas innostu tilaamaan sitä.
Österbergille oli tärkeää saada kirjansa kustannettua perinteisellä tavalla, omakustannekirjailijaksi hän ei olisi ollut valmis ryhtymään.

Kustantaja Jussi Virratvuori kertoo runoteoksen tyypillisen painoksen olevan 100—200 nidettä. Myynti on niukkaa ja myymättä jääviä kappaleita tarjotaan ensimmäiseksi painokustannushinnalla kirjailijalle. Jos hän ei halua lunastaa teoksia, viedään ne Joensuun pääkirjaston ilmaishyllyyn jakoon.

— Maakuntalehdissä arvioidaan edelleen aika hyvin runokokoelmia, mutta sen merkitys on lähinnä siinä, että runoutta pidetään esillä.
Virratvuori kertoo, että keväällä 2018 Kirjokansi julkaisee vielä neljä runokokoelmaa ja sen jälkeen kustantamossa arvioidaan, onko runouden julkaisemista järkevä jatkaa.