Juvalaista taidetta Martti Talvela -kampukselle – Taidehankinta on Juvan kulttuuriyhdistyksen historian suurin

Neljän juvalaistaiteilijan työt pääsevät paraatipaikalle koulukampuksen seiniä koristamaan.

Johanna Kuusisto

Taiteilijat Hanna Räty (alhaalla), Peter Strebel, Matti Kurkela ja Mari Liimatainen tekevät kukin yhden työn Martti Talvela -kampukselle.
Taiteilijat Hanna Räty (alhaalla), Peter Strebel, Matti Kurkela ja Mari Liimatainen tekevät kukin yhden työn Martti Talvela -kampukselle.

Martti Talvela -kampus Juvalla on paitsi päiväkoti ja koulu, myös kulttuurikeskus.

Juvan kulttuuriyhdistys ry on havainnut, että uudet ja avarat tilat on kuin tehty paikallisten taiteilijoiden tuotannon esillepanoon.

Yhdistys on yhdessä juvalaisten taiteilijoiden kanssa käynnistänyt hankkeen, jossa kukin taiteilija tekee yhden työn juuri valmistuneelle Martti Talvela -kampukselle.

Hankkeessa mukana ovat taiteilijat Hanna Räty, Mari Liimatainen, Peter Strebel ja Matti Kurkela.

– Kaikki neljä ovat juvalaisia ja ovat osallistuneet monella tapaa paikallisen kulttuurin edistämiseen, perustelee taiteilijavalintaa Juvan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen tiedotteessa.

Kaikki tekevät yhden työn

Hankkeessa mukana olevat taiteilijat tekevän kukin yhden työn.

– Tarkoituksena on, että taideteosten toteuttaminen uudelle kampukselle on yhteisöllinen tapahtuma siten, että koulu ja koululaiset voivat osallistua taideteosten valmistusprosessiin myöhemmin tarkemmin sovittavalla tavalla, todetaan tiedotteessa.

Töiden on tarkoitus valmistua tämän vuoden aikana. Taideteokset on suunniteltu paljastettavaksi yhdellä kertaa erillisessä tilaisuudessa syksyllä.

Juvan kulttuuriyhdistys on varannut hankkeeseen 20 000 euroa.

– Tavoitteena on toteuttaa uuteen Martti Talvela -kampukseen monipuolisen taidekokonaisuus, joka vahvasti kiinnittää paikallisten taiteilijoiden työskentelyä osaksi juvalaista yhteisöä. Nyt käynnistynyt hanke on yhdistyksen historian suurin, toteaa Laukkanen.

Hankkeessa on mukana myös Juvan kunta, joka vastaa töiden paikalleen asettamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Vielä tämän vuoden aikana Martti Talvela -kampuksen ja kirkon väliselle aukiolla on määrä tulla juvalaisen Kari Kärkkäisen Palava sielu -teos, jonka hankinnasta vastaa kunta.

Avustuksia 22 500 eurolla

Kampuksen taidehankintojen lisäksi Juvan kulttuuriyhdistys jakaa tänä vuonna eri kulttuurialan toimijoille avustuksia yhteensä 22 500 euroa.

Summa jakautuu 16 hakijan kesken.

Avustukset oli tarkoitus jakaa perinteisen kulttuurigaalan yhteydessä, mutta koronan vuoksi tilaisuus on jouduttu perumaan.

Juvan kulttuuri ry:n avustukset:

Gottlund-työryhmä 2 000 €

Joroisten musiikkiyhdistys ry 1 000 €

Mari Liimatainen 3 000 €

Juvan lukioteatteri ry 2 000 €

Juvan kamarikuoro ry 1 000 €

Juvan Mieslaulajat ry 1 000 €

Juvan käsityöläiset ry 1 650 €

Martti Talvela -säätiö 2 500

Kuosmalan kyläyhdistys 250 €

Juvan kunnan työelämäpalvelut 1 500 €

Saimaan Teatteri ry 1 000 €

Hanna Räty 1 800 €

Juvan kunta kulttuuripalvelut 2 000 €

Juvan partioveikot ry 500 €

Antti Kilkki 500 €