Teollisuusnäyttely paljastaa aitoja muistoja Mäntyharjun tehtailta — ”Se oli melkoista hulabaloota silloin”

Näyttelyvieraat leimaavat kellokortin koneella, joka on tuotu entiseltä kenkätehtaalta. Museolla näkyy vahvasti paikallisten ihmisten kädenjälki.

Tanja Rihu

Mäntyharjulaisia teollisuusyrityksiä on mukana näyttelyssä 14 kappaletta. Niiden sijainnit on merkitty taajamakartalle vuodelta 1982, kertoo museon projektitutkija Susanna Helminen.
Mäntyharjulaisia teollisuusyrityksiä on mukana näyttelyssä 14 kappaletta. Niiden sijainnit on merkitty taajamakartalle vuodelta 1982, kertoo museon projektitutkija Susanna Helminen.

”Kaikki mitä tehtaasta saatiin ulos tavaraa, kaikki meni. Tehdas toimi keskeytymättä kolmessa vuorossa, että se oli melkoista hulabaloota silloin.”
Mäntyharjun museon teollisuusnäyttelystä poimittu Exelin työntekijän kommentti on aito muisto tehtaalta.

Tarinat tehtailta ovat tukijalka, jonka pohjalta Iso-Pappilan päärakennuksen näyttely on kasattu. Taustatyönä on tehty lukuisia haastatteluja ja kerätty muistoja monilla tavoilla. Lisäksi on etsitty kuvia, välineitä ja mäntyharjulaisilla tehtailla valmistettuja tuotteita.
— Paikalliset ihmiset ovat osallistuneet, joten kädenjälki saa näkyä. Olemme saaneet mukaan paljon sellaista aitoa arkea, mitä ei yritysten historiikeista löydy, museon projektitutkija Susanna Helminen kertoo.

Muistojen kerääminen alkoi syksyllä 2015 ja ensimmäinen teollisuusnäyttely oli esillä Mäntyharjun museolla viime kesänä.
Aineistoa kertyi niin paljon, että teollisuudelle päätettiin antaa toinenkin kesä. Yli puolet näyttelyn sisällöstä on kokonaan uusittu, mutta silti esille pääsi Helmisen mukaan vain hyvin pieni otos.
— On ollut raastavaa tehdä valintaa, koska muistoissa on niin paljon mielenkiintoisia ja hauskoja asioita, Helminen tunnustaa.

Mäntyharjulaisia teollisuusyrityksiä on mukana 14 kappaletta. Osa on lopettanut toimintansa kymmeniä vuosia sitten, toiset ovat yhä voimissaan.
Eniten ovat esillä isot yritykset, koska niihin liittyviä muistoja on tullut luonnollisesti paljon. Esimerkiksi Kenkätehtaalla on ollut aikoinaan satoja työntekijöitä.

Kenkätehtaan seinältä on löytynyt myös aito kellokorttikone, jolla jokainen näyttelyvieras voi leimata käyntinsä. Kone puskee yhä ulos mustetta, merkitsee tarkat kellonajat ja raksuttaa kovaäänisesti tunnista toiseen.
Ihan kuin Askeleen työntekijän kommentissa:
”Siel oli tietysti kellokortti, kellokortti leimattiin mennen tullen.”

Mäntyharjun museo avoinna 13. elokuuta asti päivittäin kello 11—17.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.