Kaksi viisivuotista apurahaa eteläsavolaistaiteilijoille

Kirjailija Helena Waris ja kuvataiteilija Tea Mäkipää saivat pitkät apurahat. Valtion taiteilija-apuraha myönnettiin 298 hakijalle.

Helena Waris työskentelee maalla Mikkelin Ristiinassa. Vanhaan piharakennukseen hän on rakentanut itselleen työtilan.
Helena Waris työskentelee maalla Mikkelin Ristiinassa. Vanhaan piharakennukseen hän on rakentanut itselleen työtilan.

Ristiinalaiselle kirjailijalle Helena Warikselle on myönnetty valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha. Niin sanotun pitkän apurahan sai hänen lisäkseen seitsemän muuta suomalaiskirjailijaa.

Mäntyharjulainen Tea Mäkipää on puolestaan yksi kymmenestä viisivuotisen taiteilija-apurahan saaneista kuvataiteilijoista.

Muita eteläsavolaisia ei 298 taiteilija-apurahan saaneiden joukossa tällä kertaa ole. Hakijoita oli ennätysmäärä, 2 800.

Taiken rahoittama apurahakausi alkaa vuoden 2021 alussa. Apurahakausien pituus vaihtelee puolesta vuodesta viiteen vuoteen.

Helena Wariksen kirjailijaura alkoi vuonna 2009, jolloin julkaistiin Pohjankontu-trilogian ensimmäinen osa Uniin piirretty polku. Waris on kertonut kirjan tekemiseen kuluneen parikymmentä vuotta. Pohjankontu-trilogian muut osat ilmestyivät vuosina 2011 ja 2013. Kaikki sarjan osat ovat voittaneet vuoden parhaalle fantasiakirjalle myönnettävän Kuvastaja-palkinnon.

Wariksen tuorein aluevaltaus on lastenkirjallisuus. Hän työstää perheensä kotieläimistä kertovaa kirjasarjaa, jonka päähenkilönä on Olaf-koira.

Kuvataiteilija Tea Mäkipään kotipaikka on Mäntyharju, mutta hänen osoitteensa on Saksassa. Taiteellaan Mäkipää ottaa kantaa maailman nykytilaan ja ihmiselämän säilymiseen maapallolla. Hänen työnsä voivat olla suurikokoisia veistoksia, installaatioita ja esimerkiksi videoita.