Perjantaina käynnistyy lasten ja nuorten kirjallisuusfestari Lanu, joka pidetään kokonaan netissä – Mukana mikkeliläiskirjailija Essi Ihonen

Sosiaalisessa mediassa pidettävissä esityksissä pääsee kuulemaan ja näkemään, miten esimerkiksi kirjailija ja kuvittaja työskentelevät.

Mikkeliläinen kirjailija Essi Ihonen esiintyy Lanu-tapahtumassa sunnuntaina.
Mikkeliläinen kirjailija Essi Ihonen esiintyy Lanu-tapahtumassa sunnuntaina.

Koska fyysiset kokoontumiset ovat koronaviruksen vuoksi pannassa, on erilaisten virtuaalitapahtumien määrä singahtanut nousuun. Perjantaina joukkoon liittyy kirjallisuusfestivaali Lanu, joka on Suomen ensimmäinen täysin virtuaalinen lasten ja nuorten kirjallisuustapahtuma.

Seitsenpäiväinen festivaali koostuu tunnin tai puolen tunnin mittaisista esityksistä, jotka näytetään yleisölle sosiaalisen median kautta. Kirjailijoiden lisäksi ääneen pääsee kuvittajia, sarjakuvataiteilijoita sekä lasten ja nuorten kirjallisuuden aktiivisia harrastajia.

Mikkeliläistä vahvistusta tapahtumaan tuo kirjailija Essi Ihonen. Hän kertoo esityksessään sunnuntai-iltana esikoiskirjastaan Ainoa taivas sekä kirjoittamisen merkityksestä.

Ihosen lisäksi mukaan on ilmoittautunut esimerkiksi sellaisia tunnettuja kirjailijoita kuin Siiri Enoranta, Magdalena Hai, Emmi Itäranta, Harri István Mäki ja Salla Simukka.

Livepiirtämistä ja kirjoittamisvinkkejä

Tapahtuman esitykset ovat pääosin suoria lähetyksiä, jotka näytetään esimerkiksi Facebookissa, Instagramissa ja Youtubessa.

Esiintyjät esimerkiksi kertovat työstään, vastaavat yleisön kysymyksiin, improvisoivat tarinoita, piirtävät livenä, esittävät otteita julkaisemattomista romaaneista ja antavat neuvoja kirjoittamisen aloittamiseen. Luvassa on myös kirjanjulkistustilaisuuksia.

Itse ohjelmanumeroissa ei ole ikärajoja, mutta Facebookin, Instagramin ja Youtuben ikäraja on 13 vuotta. Sitä nuoremmat ovat tervetulleita seuraamaan ohjelmia yhdessä huoltajiensa kanssa.

Tapahtuma syntyi vauhdilla

Festivaalin tuottaja, kirjailija-kuvittaja Erika Vik kertoo tapahtuman tiedotteessa, että ajatus virtuaalisesta festivaalista syntyi vasta pari viikkoa sitten.

– Tämän kokoluokan kirjallisuusfestivaalin toteuttaminen näin nopealla aikataululla kertoo siitä, että meillä on Suomessa erittäin aktiivinen ja muuttuvaan maailmaan ketterästi reagoiva lanu-kirjallisuuden tekijäkunta, joka suhtautuu intohimoisesti alaansa, Vik toteaa.

Virtuaalinen lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaali Lanu 3.–9.4. Ohjelmanumerot ja aikataulu tapahtuman Facebook-sivuilla.