Mikkelin kiinnostavuus asuntosijoittajien silmissä laski viime vuodesta – Kaupungin asuntomarkkinoita varjostaa vähenevä asukasmäärä

Mikkeli on 18. kiinnostavin kaupunki asuntosijoittajille 24 kaupungin joukossa.

Mari Koukkula

Mikkelin kiinnostavuus asuntosijoittajien vinkkelistä laski pykälällä viime vuodesta.
Mikkelin kiinnostavuus asuntosijoittajien vinkkelistä laski pykälällä viime vuodesta.

Mikkelin kiinnostavuus asuntosijoittajien näkökulmasta on laskenut aiemmasta.

Suomen vuokranantajat ry ja Pellervon taloustutkimuskeskus (PTT) ovat julkaisseet vuosittaisen ennusteen asuntosijoittamisen tuottojen kehityksestä. Sen pohjalta laaditussa kaupunkirankingissa Mikkelin sijoitus 24 kaupungin joukossa on kahdeksastoista. Sijoitus laski yhdellä sijalla viime vuodesta.

Alueen kiinnostavuuteen vaikuttavat vuokra-asuntojen vuokratuoton ja asuntojen arvon kehityksen lisäksi alueelliset kehitystekijöiden muutokset. Yksi keskeinen syy Mikkelin kiinnostavuuden vähenemiseen on kaupungin asukasluvun laskutrendin jatkuminen.

Mikkelin yksiöiden keskimääräisen vuokratuoton ennuste on kasvanut puolellatoista prosenttiyksiköllä edellisen vuoden ennusteesta. Vuosien 2020–2023 ennuste keskimääräisestä vuokratuotosta ennen veroja on 6,8 prosenttia.

Asuntojen arvon kehitys ennustetaan kuitenkin aiempaa heikommaksi. Koronan vuoksi aiemmin ennustetun reilun prosentin kasvu suli prosentin laskuksi.

Näin ollen keskimääräiseksi kokonaistuotoksi ennustetaan nyt 5,9 prosenttia.

– Arvio Mikkelin yksiöiden keskimääräisestä kokonaistuotosta on edellisen vuoden ennustetta heikompi ja jää hieman tutkimuksen kaikkien kaupunkien keskimääräisestä tuottoarviosta. Myös kaksioiden ja suurempien asuntojen tuottoarviot ovat heikentyneet vuodentakaisesta arviosta, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.