Etelä-Savon maakuntakivi on poikkeus marmorien maailmassa — siihen voi tutustua Juhani Saksan kivigalleriassa

Kaksi viikkoa sitten avattu Kivigallerian kesänäyttely on järjestyksessä 24. kesänäyttely.

Arja Reinikainen

Veistokset ovat kuvanveistäjä Juhani Saksalle kuin lapsia. Niiden maailmalle lähettäminen tekee välillä mielen jopa haikeaksi. Emonorppa kuutteineen matkaa Ahvenanmaalle.

Kuvanveistäjä Juhani Saksan Kivigallerian kesänäyttelyssä on mukana kaksi norppaa. Emonorppa on työstetty pertunmaalaisesta harvinaisesta spektoriliitti carboliitistä. Kuutti on veistetty eteläsavolaisesta marmorista, joka on peräisin Ankeleen louhokselta Virtasalmelta.

Norpat odottavat siirtoa lopulliseen sijoituskohteeseensa Ahvenanmaalle. Viime talvena eteläsavolaisesta marmorista veistetty lintu matkasi Roomaan kansainväliseen Expo Summer Rome 2017 -kutsunäyttelyyn. Lintu jäi sille tielleen, mutta Art Domus Romana taidegalleriassa Rooman ydinkeskustassa oli omiaan avaamaan kangasniemeläiselle kuvanveistäjälle ovia Italiaan ja muuallekin Eurooppaan.
— Tiedusteluja on tullut Yhdysvalloista ja Englannista ja mikä yllättävintä myös Ruotsista, kertoo Saksa.

Kaksi viikkoa sitten avattu Kivigallerian kesänäyttely on järjestyksessä 24. kesänäyttely.
— Viime vuoden näyttelyn teemana oli Kangasniemen oma kivi, syeniitti ja nyt Etelä-Savon marmori.

Saksan mukaan huonosti tunnettu Etelä-Savon maakuntakivi, kaunis dolomiittimarmori serpentiinimineraaliraitoineen, on poikkeus maailman marmorivalikoimassa.
— Se kestää tuulet ja tuiskut. Yli 2 000 miljoonan vuoden ikäisenä sillä on paljon kerrottavaa kiviveistoksista kiinnostuneille. Savolainen sitkeys ja peräänantamattomuus tulee hyvin esille maakuntakivemme välityksellä, toteaa Saksa.
Tämän kesän näyttelyssä on myös muun muassa syeniitista ja alabasterista tehtyjä töitä sekä pieniä pronssisia eläinveistoksia.

Juhani Saksan Kivillä on kerrottavaa -näyttely on nähtävänä 30.7. saakka Kangasniemellä Vaimosniemellä. Näyttely on avoinna joka päivä klo 12—18.

Mikko Kääriäinen

Mikko Kääriäinen

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo