Keskussairaalan sijaistukset täyttyneet hyvin — nuoriin lääkäreihin suhtaudutaan positiivisesti

Ylilääkäri Santeri Seppälän mukaan vapaita hoitoaikoja on ollut lähes potilaita enemmän.

Taru Hokkanen

Lääketieteen opiskelijat Mikael Holma ja Aki Saukkonen sijaistavat Mikkelin keskussairaalassa kesän ajan. Molemmilla on jo aikaisempaa työkokemusta pääkaupunkiseudun sairaaloista.

Kiireettömään sairaanhoitoon kannattaa tarvittaessa varata aika juuri nyt, sillä Mikkelin keskussairaalassa on ollut vapaita hoitoaikoja poikkeuksellisen paljon. Ylilääkäri Santeri Seppälän mukaan kesän sijaisuudet ovat täyttyneet hyvin.
— Eilenkin oli sellainen tilanne, ettei potilaita meinannut riittää kaikille vapaille ajoille.
Syyt rauhalliselle potilasvirralle ovat Seppälän mukaan ymmärrettäviä: mökiltä ei mielellään lähdetä pelkän vuosikontrollin tai pikkuvamman takia sairaalaan asti.
Noin puolet keskussairaalan sijaisista on lääketieteen opiskelijoita. Opiskelijoille lääkärin sijaistaminen sallitaan neljännen opiskeluvuoden jälkeen. Seppälän mukaan nuoret ovat selviytyneet tehtävistään hyvin.
— Monilla opiskelijoista on aikaisempaa kokemusta meitä isommistakin sairaaloista. Lisäksi yksi kokeneempi lääkäri toimii jatkuvasti konsulttina nuoremmille.

Lääketiedettä Helsingissä opiskelevat Aki Saukkonen ja Mikael Holma edustavat Mikkelin keskussairaalan kesäsijaisten nuorempaa kaartia: Saukkonen on 27-vuotias, Holma 28. Molemmilla miehillä on käynnissä opintojensa viides vuosi. Kummallakin on kuitenkin jo aikaisempaa kokemusta lääkärin työstä pääkaupunkiseudulla,
sillä lääkärin sijaistaminen sallitaan lääketieteen opiskelijoille neljännen opiskeluvuoden jälkeen. Lisäksi lääkiksessä harjoitellaan potilaan kohtaamista myös hankalissa
tilanteissa.
— Ihan perinteistä terkkaduunia tämä on meille ollut, Holma vakuuttaa.

Potilaita lääkäreiden nuori ikä ei ole ihmetyttänyt.
— Todella harvassa ovat olleet ne kerrat, kun joku olisi asiasta negatiivisesti maininnut. Päinvastoin, monet ovat olleet jopa iloisia, kun töissä on myös nuorempia lääkäreitä.

Vaikka suunniteltujen lääkärikäyntien määrä laskeekin kesällä, riittää Seppälällä kollegoineen työtä päivystyksen puolella. Lomien myötä vapaa-ajan asukkaista tulee tutumpi näky keskussairaalassa.
— Pääosin päivystyksessä käydään samoista syistä ympäri vuoden: vammat, akuutit infektiot, sydänoireet ja neurologiset oireet ovat yleisimpiä vaivoja.
Hoidettavien vammojen määrä kuitenkin kasvaa Seppäsen mukaan kesäisin jonkin verran.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo