Puumala voi selvitä koronaviruksesta suhteellisen vähällä – Kunnanjohtaja Matias Hilden: "Ei meillä ole kovin isoa huolta, ainakaan vielä"

Kunnan talouden ylijäämä saattaa pehmentää koronaviruksen vaikutuksia.

Jaakko Avikainen

Puumala kohtaa koronaviruksen talousvaikutukset suhteellisen vakaassa taloustilanteessa.
Puumala kohtaa koronaviruksen talousvaikutukset suhteellisen vakaassa taloustilanteessa.

Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden uskoo, että Puumala selviää koronavirusepidemiasta suhteellisen vähällä verrattuna muihin kuntiin. Hän arvioi, että epidemian vaikutukset ovat jäämässä Puumalassa jonkin verran maltillisemmiksi kuin kunnissa keskimäärin.

– Kyllä tässä paljon on pähkäiltävää. Mutta meillä on hyvä tasetilanne ja muutenkin vakaa tilanne, eli ei meillä ole kovin isoa huolta, ainakaan vielä, Hilden toteaa.

Samoilla linjoilla on kunnan vuosikolmannesraportti. Sen mukaan kunnan talouden rakenteellinen ylijäämä toimii hyvänä puskurina koronaviruksen vaikutuksia vastaan. Tilikauden tulos voisi olla Puumalassa tänäkin vuonna positiivinen, jos sote-menojen kasvu vain pysyisi kohtuullisena.

Osaltaan Puumalan tilannetta helpottaa myös se, että valtion kunnalle myöntämä asukaskohtainen lisärahoitus on selvästi keskimääräistä korkeampi. Tämä johtuu Puumalan korkeasta yhteisöverotulosta.

Toisaalta raportissa todetaan, että sote-menojen ennustetaan nousevan huomattavasti ja verotulojen vähenevän selvästi viime vuodesta. Hilden korostaakin, että koronakriisin kuntavaikutusten arviointi on vaikeaa, koska verojen ja sote-palvelujen kysynnän kaltaiset vaikutukset näkyvät vasta viiveellä.

Koronatukea 30 yritykselle

Maanantaina Puumalan kunnanhallitus päätti myöntää koronatukea 30 paikalliselle yritykselle. Tukea jaetaan tässä vaiheessa 83 000 euroa. Kokonaistukisummasta yli jäävä 17 000 euroa on tarkoitus jakaa täydentävässä haussa, joka kestää elokuun loppuun.

Kunnalle tulleista tukihakemuksista hylättiin neljä. Kahdessa niistä yrityksen kotipaikka ei sijainnut Puumalassa ja kahdessa yrittäminen ei ollut päätoimista.

Sote-ennakkolaskutus kasvoi

Puumalan vuosikolmannesraportin mukaan kunnan toimintakate oli huhtikuun lopussa noin 115 000 euroa heikompi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Syynä on sote-ennakkolaskutuksen kasvu. Toisaalta erikoissairaanhoidon kustannukset ovat laskeneet, koska koronavirusepidemian vuoksi toimenpiteitä on tehty tavallista vähemmän.

Vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana kunnan henkilöstökulut pienenivät noin 50 000 euroa ja toimintatuotot noin 60 000 euroa. Jälkimmäinen juontuu pitkälti viime vuoden puunmyyntituotoista.

Huhtikuun lopussa verotulojen toteuma oli aika lailla viime vuoden lukemissa, mutta toukokuussa ero edellisvuoteen kasvoi. Taustalla ovat yleisen talouskehityksen lisäksi maksuaikajärjestelyt, joiden johdosta tämän vuoden verotuloja siirtyy ensi vuodelle.

Valtionosuuksien määrä sen sijaan on kasvanut yli 100 000 eurolla.

Uusimmat uutiset