Hyvästi Jouko – Pohjois-Euroopan ahkerin poliittinen pilapiirtäjä jätti Itä-Savon ja Länsi-Savon

Joukon toistaiseksi viimeinen piirros Itä-Savossa ja Länsi-Savossa julkaistiin sunnuntaina 31. tammikuuta.

Jaakko Avikainen

Jouko ja Tiina Innanen muuttivat Sulkavan Rahkolaan vuonna 2007. He ostivat kylän koulun, jossa oli keväällä laulettu viimeinen Suvivirsi.

Joukon viimeinen piirros Itä-Savossa ja Länsi-Savossa julkaistiin sunnuntaina 31. tammikuuta. Joukon ensimmäinen piirros Länsi-Savossa ilmestyi 2. tammikuuta 1989. Itä-Savoon hän piirsi vuodesta 2004.

Itä-Savon ja Länsi-Savon lisäksi Jouko on ollut myös Iltalehden ja Turun Sanomien piirtäjä. Espoolaisen Länsiväylän lukijoille Jouko on Joke.

Ensi viikolla Joukon tussista syntyy enää viisi piirrosta, sillä hän jatkaa piirtämistä vain Iltalehteen.

– Ei ole kysymys siitä että lopettaisin, vaan piirrän tästä eteenpäin suunnilleen yhtä paljon kuin muutkin pilapiirtäjät, sanoo Jouko Innanen.

Hän huomauttaa myös, että tahdin harventaminen on hänen oma tahtonsa, ei esimerkiksi päätoimittajan päätös tai YT-neuvottelun tulos.

Noin 20 000 piirroksen kokemuksella Jouko tietää, miten piirros toimii.
– Pilapiirroksen asema lehdessä on suhteellisen vahva. Kun piirros puuttuu edellisen päivän uutiseen, lukija tekee johtopäätöksen, että aihe on tärkeä.

Piirros vahvistaa poliitikon sanomaa. Tästä seuraa, että piirtäjä vaikuttaa yhteisten asioiden hoitoon myös olemalla piirtämättä. Jos piirtäjä ei kommentoi, poliitikon sanoma ei ole oleellinen.

Maanantaista alkaen Joukon pitää ideoida vain yksi piirros päivässä.

Hän toivoo, että tuloksena on valmiimpia, perustellumpia piirroksia, jotka pystyy epäröimättä allekirjoittamaan.

Tiina Innasen mielessä on yhteinen projekti: Joukon ja Tiinan taulut. Jokaisella kuvalla on kaksi tekijää, jotka ”keskustelevat” kankaalla.

Kyllä se toteutuu. Niin paljon on Rahkolan koulun luokissa nyt rakkautta ilmassa. Valikoiman Joukoja löydät täältä: http://www.lansi-savo.fi/galleriat/jouko

Markku Kämppilä

Markku Kämppilä

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.