Jennin vauva kiinnosti enemmän kuin sote

Mikkelin markkinoiden politiikankadulla presidenttiparin vauvauutinen oli puheenaihe, mutta sekaan sopi myös talouspolitiikkaa ja vaalisuman ihmettelyä.

Jukka Ahdelma

Mikkelin markkinoiden politiikankadulla olisi ollut tiistaina enemmänkin tilaa puolueiden teltoille. Markkinaväkeä politiikan puheet toki kiinnostivat.
Mikkelin markkinoiden politiikankadulla olisi ollut tiistaina enemmänkin tilaa puolueiden teltoille. Markkinaväkeä politiikan puheet toki kiinnostivat.


Ei ollut vaikea arvata, mikä oli Mikkelin markkinoiden politiikankadun ykköspuheenaihe koleana lokakuun tiistaina.
Vähemmän kiinnosti sote tai maakuntauudistus tai hallituksen talouspolitiikka:
— Tultiin juomaan Saulin ja Jennin kunniaksi vauvakahvit, kuului yhden jos toisenkin kokoomusteltalla vierailleen puheissa.


Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion maanantainen vauvauutinen oli päivän aihe. Ei nyt ihan vielä varpajaisia juhlittu mutta melkein.

Samasta aiheesta puhetta kuului joka puolueen teltan kulmilla. Politiikan katu oli tosin tällä kertaa tavallista lyhyempi, sillä seuraavat vaalit ovat vielä verrattain kaukana, ensi vuoden alkutalven lumilla.


Telttansa Mikkelin markkinoiden Maaherrankadulle olivat tuoneet kokoomuksen lisäksi keskusta, SDP ja perussuomalaiset. Sinisiä ei näkynyt, eikä vihreitä.
Synkkä lokakuun keli ei puolueitten teltoilla tuntunut haittaavan. Kahvit ja letut vetivät, mutta mukaan mahtui myös politiikan puhetta.

Vaalisuma voi pudottaa äänestysintoa

SDP:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Sanna Koskenranta oli tyytyväinen puolueensa viimeisimpään kannatusmittaukseen. Teltan liepeillä ruodittiin hallituspolitiikkaa ja arvosteltiin hallitusta pienituloisten kurmuuttamisesta.


— Kuukausi sitten näytti meilläkin kehnolta, mutta viimeisin mittaus muutti tilannetta. No, gallupit kyllä heittelevät, eivätkä nämä luvut ole millekään puolueelle vielä lopullinen tuomio.
Todellinen mittaus tehdään vaaleissa, joita edessä onkin tukku. Ensi vuoden alussa valitaan presidenttiä, syksyllä maakuntavaltuutettuja ja seuraavaksi kansanedustajia.

Vaalisuma on kaikille ikävä. - Pekka Selenius

Kokoomusväki luottaa Sauli Niinistön presidenttimenestykseen ilman vauvojakin, mutta muuten puolueen piirijärjestön puheenjohtaja Pekka Selenius sanoo suoraan, että vaaleja on nyt liikaa edessä.
— Vaalisuma on kaikille ikävä. Se voi näkyä äänestysaktiivisuuden putoamisena.
— Puolueille tiedossa on raskas vaihe sekä toiminnallisesti että taloudellisesti. Mistä löydetään ihmisille aikaa paneutua usean vaalin järjestämiseen, miettii Selenius.

”Vaaleja olisi pitänyt niputtaa”

Presidentinvaalit kiinnostavat kansalaisia, mutta pöhinää pitäisi löytää myös uusille vaaleille, maakuntavaaleille.
Selenius olisi paketoinut eduskuntavaalit ja maakuntavaalit. Samaa sanoo Koskenranta.
— Ainakin jotkut vaalit olisi pitänyt niputtaa, vaikkapa käydä maakuntavaalit eduskuntavaalien yhteydessä. Ei silti, valmiita ollaan, kun vaalit tulevat.
— Enemmän tässä on odoteltu sitä, mitä hallitus saa aikaan sotesta. Koko homma on ollut levällään.

Sote- ja ennen muuta valinnanvapausratkaisu tietävät sitä, että maakuntauudistus todella tulee. Siitä taas seuraa, että luvassa ovat uudet vaalit, maakuntavaalit.


Koskenrannan mukaan ehdokkaita on jo haarukoitu. Selenius puolestaan sanoo, että valitaan presidentti ensin ja katsotaan sitten maakuntavaalipiiriä.
Kokoomus luottaa Sauli Niinistöön. Muut puolueet pyrkivät saamaan oman ehdokkaansa toiselle kierrokselle.

Keskusta kuljettaa ministereitä kentällä

Keskustan Etelä-Savon piirijohtaja Kirsi Olkkonen jakoi politiikankadulla Matti Vanhasen vaalimainoksia.
Kenttätason keskustaväki ei tuntunut erityisen vakuuttuneelta siitä, että Vanhanen menestyy presidentinvaalissa. Ajatukset olivatkin enemmän maakuntatasolla.
— Maakuntavaaleja jo valmistellaan. Ehdokashankinta on menossa, sanoo Olkkonen.


— Intoa asettua ehdolle maakuntavaaleissa on, mutta monet ehdokkuutta miettineet ovat vielä odotelleet lopullisia sote- ja maakuntalinjauksia.
Keskusta hakee tunnelmaa kierrättämällä ykkössarjan poliitikkojaan maakunnissa.
Maanantaina Mikkelissä vieraili kuntaministeri Anu Vehviläinen puhumassa maakuntaremontista.


Tosi vääntöä kenttä käy marraskuun puolessa välissä, kun puolueen vaisuista kannatusluvuista tikun nokkaan nostettu puoluejohtaja, pääministeri Juha Sipilä vierailee Mikkelissä.