Kantelun kohteena oleva Heikki Karasti näkee samaa sukupuolta olevien vihkimisen tasa-arvokysymyksenä

Heikki Karasti on yksi 41 papista, joista on tehty joukkokantelu.

Mari Koukkula

Heikki Karasti on ilmaissut julkisesti kantansa samaa sukupuolta olevien vihkimisen puolesta.
Heikki Karasti on ilmaissut julkisesti kantansa samaa sukupuolta olevien vihkimisen puolesta.

Kahdesta Mikkelin hiippakunnan papista tehty kantelu tuomiokapituliin, koska he ovat ilmoittaneet julkisuudessa olevansa piispainkokouksen linjauksen vastaisesti valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Asiasta kertoi tiistaina uutissivusto Kotimaa24

Kaikkiin yhdeksään tuomiokapituliin on tehty yhteensä 41 pappia koskeva kantelu. Kantelun kaikkiin tuomiokapituleihin on tehnyt tässä kuussa sama yksityishenkilö, ja jokaisen kantelun sisältö on samankaltainen.

Sateenkaaripappien sivustolla Mikkelin hiippakunnan alueella Heikki Karasti Mikkelistä, Juha Kuusniemi Kotkasta ja Antti Tullinen Lappeenrannasta ovat ilmoittaneet olevansa valmiita vihkimään ja siunaamaan samaa sukupuolta olevia pareja.

Kantelun kohteeksi joutunut Karasti korosti Länsi-Savolle keskiviikkona, ettei haluaisi tehdä asiasta suurta numeroa. Hänen näkemyksensä mukaan ihmisiä on voitava palvella tasa-arvoisesti.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen on lähettänyt Karastille kirjeen, jossa muistutetaan samaa sukupuolta olevien vihkimisen olevan luvatonta.

Olisi moraalitonta kääntää takkinsa ihmisille, joille on on aiemmin osoittanut tukensa.

Toistaiseksi Karasti ei ole vihkinyt samaa sukupuolta olevia pareja. Hän kuitenkin kertoo nuorisopastorina ollessaan tukeneensa oman seksuaalisen identiteettinsä kanssa kamppailevia nuoria, millä on ollut vaikutusta hänen nykyiseen kantaansa.
— Olisi moraalitonta kääntää takkinsa ihmisille, joille on on aiemmin osoittanut tukensa, Karasti muotoilee.

Hänen mukaansa asennemuutos on tapahtunut yhteiskunnassa niin nopeasti, että nykynuorten on vaikea ymmärtää, miksi avioliitossa olevien samalla sukupuolella olisi merkitystä vihkimisen kannalta. Karasti kertoo saaneensa kannanotoistaan toisaalta harmillista palautetta, mutta myös tukea ja kannustusta.