Mikkelissä vieraillut perussuomalaisten puheenjohtaja haluaisi terveydenhuoltoon lisää valtion rahaa — "Kaatuneen soten suurin ongelma oli valinnanvapaus, jota ei halunnut kuin kokoomus"

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei ole yllättynyt perussuomalaisten gallup-suosion noususta. Julkisen rahan hän kohdentaisi ensisijaisesti suomalaisten hyvinvointiin.

Taru Hokkanen

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho tapasi kannattajia ja perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaita lauantaina Mikkelin kävelykadulla.
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho tapasi kannattajia ja perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaita lauantaina Mikkelin kävelykadulla.

Perussuomalaiset lähtisivät rakentamaan Suomeen sote-mallia, joka perustuu valtion tuntuvaan lisärahoitukseen perusterveydenhuollossa.

Lauantaina Mikkelissä puhunut perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi perjantaina lopullisesti kaatunutta, Juha Sipilän (kesk.) hallituksen eroon lopulta johtanutta sote-mallia sanoen, että sen suurin ongelma oli valinnanvapausmalli.

— Sitä eivät halunneet muut kuin kokoomus. Se halusi turvata suurten terveysfirmojen etuja, Halla-aho sanoi.

Perussuomalaiset eivät vastusta maakuntamallia.

— Yksi yhtenäinen malli ei kuitenkaan sovi kaikkialle. Maakuntien, kuten kuntienkin kyvyssä suoriutua terveydenhuollon järjestämisestä on suuria eroja.

Halla-ahon mukaan suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on perusteiltaan toimiva.

— Siinä on paljon hyvää, jota ei pidä muuttaa. Perusongelma on kuitenkin rahoitus. Resurssipulaa ei saada kuntoon organisaatiouudistuksella, Halla-aho sanoi Länsi-Savolle.

Perussuomalaisten kannatus on nousussa. Yleisradion viimeviikkoisessa mielipidemittauksessa puolue hengitti jo keskustan niskaan 13,3 prosentin kannatuksella.

— Tulos on linjassa aikaisempien mittausten kanssa. Oli odotettavissa, että kannatuksemme nousee, kun ihmiset alkavat vaalien lähestyessä miettiä asioita enemmän, Halla-aho kommentoi.

Puheenjohtaja vieraili perussuomalaisten vaalitilaisuudessa kävelykadulla.

Kalseassa räntäsateessa hän lämmitti paikallisten ehdokkaiden ja äänestäjien mielialoja piikittelemällä Sipilän päätöstä hallituksen erosta ja toistamalla perjantaisen heittonsa siitä, että sekä keskusta että kokoomus voivat nyt halutessaan tehdä terävää oppositiopolitiikkaa.

Halla-ahon puhe käsitteli julkiseen talouteen, maahanmuuttoon ja ilmastopolitiikkaan liittyviä asioita.

— Valtion kassassa on oltava rahaa, jotta palvelut pystytään tuottamaan. Menoja on leikattava ja velkaantuminen pysäytettävä, Halla-aho korosti.

Menoja Halla-aho leikkaisi ainakin maahanmuutosta, jota hän pitää paitsi turvallisuus-, myös kustannuskysymyksenä.

— Suomella ei kuulemma ole varaa laittaa 200 miljoonaa euroa vanhustenhuoltoon tai sataa miljoonaa poliisien määrän lisäämiseen. Meillä on kuitenkin varaa laittaa 220 miljoonaa maahanmuuttajien hyödyttömään ja tehottomaan kotouttamiseen, Halla-aho rinnasti.

Ilmastokysymyksissä Suomen tulisi hänen mukaansa tehdä se, mikä on kohtuullista.

— Emme voi hoitaa ilmastoasioissa muidenkin osuutta. Olemme jo toimineet monessa asiassa vastuullisesti ja hyvin.

Perussuomalaisten vaaliohjelman Halla-aho tiivisti kolmeen kohtaan.

— Ensinnäkin, Suomen on lopetettava yli varojensa eläminen.

— Toiseksi, julkinen raha on kohdennettava ensisijaisesti oman kansan hyvinvoinnin turvaamiseen.

— Kolmanneksi, ilmasto- ja veropolitiikan on tuettava suomalaista teollisuutta ja suomalaisten hyvinvointia.