Ensihoidon ylilääkäri Janne Kuusela arvioi: Kaakkois-Suomen tuleva lääkärihelikopteri voi olla Etelä-Savon alueella noin 30 minuutissa

Essoten ensihoidon ylilääkäri Janne Kuusela arvioi, että Kaakkois-Suomeen tuleva lääkärihelikopteri auttaa jossain määrin Etelä-Savon ensihoidon tilannetta.

Jaakko Avikainen

Essoten ensihoidon ylilääkäri Janne Kuuselan mukaan tuleva lääkärihelikopteri auttaa jossain määrin Etelä-Savon tilannetta. Arkistokuva.
Essoten ensihoidon ylilääkäri Janne Kuuselan mukaan tuleva lääkärihelikopteri auttaa jossain määrin Etelä-Savon tilannetta. Arkistokuva.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti huhtikuussa, että Kaakkois-Suomi ja Etelä-Pohjanmaa voivat saada helikopterin.

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan alueilla on perustuslain vastainen tilanne, koska ensihoitolääkäri ei ehdi potilaan luokse vaaditussa ajassa eli alle puolessa tunnissa.

Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohta voi käytännössä olla joko Lappeenrannan lentokentällä tai Kouvolan Utissa.

Essoten ensihoidon ylilääkäri Janne Kuuselan mukaan tuleva lääkärihelikopteri auttaa jossain määrin Etelä-Savon tilannetta. Tällä hetkellä lähin lääkärihelikopteri on Kuopion Rissalassa. Sieltä lääkärihelikopteri pääsee noin tunnissa paikalle hälytyksen jälkeen.

— Kaakkois-Suomen tuleva lääkärihelikopteri voi olla alueellamme noin 30 minuutin sisällä hälytyksestä, Kuusela arvioi.

Ylilääkäri Janne Kuusela: "Joka niemeen ja notkelmaan ei voi sijoittaa ambulanssia, jotta se pääsisi kahdeksassa minuutissa paikalle"

Kuusela toteaa, että Etelä-Savossa saaristot ovat ongelmallisimpia alueita. Kesäaikaan ensihoitajien on mentävä veneellä hoitamaan hälytystehtävät siellä.

— Jos joku menee elottomaksi saaressa, hän on lähes poikkeuksetta kuollut, kun pääsemme paikalle, Kuusela toteaa.

Neljään eri kiireellisyysluokkaan on määritelty, missä ajassa ambulanssin tulisi tavoittaa potilas.

— Kaupunkikeskuksessa ja kuntataajamissa ei ole vaikeaa tavoittaa potilaita 8—15 minuutissa. Haja-asutusalueilla, jotka ovat harvaan asuttuja, tilanne on eri, sanoo ensihoitopäällikkö Marko Pylkkänen.

— Joka niemeen ja notkelmaan ei voi kuitenkaan sijoittaa ambulanssia, jotta se pääsisi kahdeksassa minuutissa paikalle. Kiireellisimpiä A-tehtäviä ei voi mitenkään ennustaa etukäteen, Kuusela perustelee.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ensihoitajat Kari Kivinen ja Jani Lohva: "Ei ole käynyt niin, että emme olisi päässeet paikalle"

Jaakko Avikainen

Mikkelin keskussairaalan päivystyksessä käy kuhina. Ensihoito tuo ja vie potilaita remontin rajoittamassa tilassa. 
Mikkelin keskussairaalan päivystyksessä käy kuhina. Ensihoito tuo ja vie potilaita remontin rajoittamassa tilassa. 

Keväisin myös teiden kelirikko on vaarana vaikeuttaa ambulanssien pääsyä hädässä olevan ihmisen luo.

— Meille ei ole käynyt niin, että emme olisi päässeet paikalle. Syrjäseuduilla tosin täytyy tiputtaa vauhtia ja ottaa keliolosuhteet huomioon, kertovat ensihoitajat Kari Kivinen ja Jani Lohva.

Ensihoitajat ovat tyytyväisiä nelivetoisiin autoihinsa ja muuhun kalustoonsa.

— Joskus autoa on tarvinnut vähän tuupata. Mökkitiellä voi mennä lapiohommiksi, mutta menemme ambulanssilla niin pitkälle kuin vain suinkin pääsemme.

Luetuimmat