Leikkausten jatkuminen Mikkelin sairaalassa turvataan yhteistyöllä Savonlinnan kanssa: "Onhan tämä historiallisen ainutlaatuista"

Riittävä määrä leikkauksia päiväaikaan lisää mahdollisuuksia säilyttää myös hyvätasoinen päivystys.

Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloissa ei leikata niin paljoa, että toiminta voitaisiin säilyttää nykyisellään uuden keskittämisasetuksen aikana. 
Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloissa ei leikata niin paljoa, että toiminta voitaisiin säilyttää nykyisellään uuden keskittämisasetuksen aikana. 

Essote valmistautuu sote-uudistukseen perustamalla yhteisen kirurgian vastaavan ylilääkärin viran Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin kanssa.

Essoten eli Mikkelin seudulla toimivan Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän hallitus päätti asiasta torstaina.

Savonlinnan seudulla toimiva Sosteri päätti asiasta omalta osaltaan tiistaina.

Yhteistyön taustalla on keskittämisasetus, joka edellyttää esimerkiksi 600 tekonivelleikkausta, 150 selkäleikkausta tai 70 paksusuolisyöpäleikkausta niitä tekeviltä yksiköiltä.

Yhteinen ylilääkäri pystyy koordinoimaan kirurgian toimintaa ja liikuttelemaan sen resursseja kahden eri sairaalan välillä.

Essoten terveyspalvelujen johtajan Jarmo J. Kosken mukaan yhteistyöllä tärkeät toimenpiteet voidaan säilyttää Etelä-Savossa.

— Se on tärkeää, sillä ne turvaavat osaltaan riittävän päiväaikaisen leikkausvolyymin myötä myös hyvätasoisen päivystyksen säilymisen, Koski sanoo Essoten tiedotteessa.

Kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen arvioi, että päätös on ensimmäinen askel kohti sote-uudistuksen mukanaan tuovaa maakunnan liikelaitosta.

— Onhan tämä historiallisen ainutlaatuista. Virka varmistaa leikkaustoiminnan jatkumisen maakunnassa kahden keskussairaalan mallilla.

Tietojärjestelmä maksaa 7 - 8 miljoonaa euroa

Etelä-Savoon tulee myös yhtenäinen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmä.

Essote päätti torstaina, että uusi järjestelmä hankitaan yhteistyössä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa.

Myös tästä Sosteri päätti omalta osaltaan jo tiistaina. Pieksämäen kaupungin päätöstä odotetaan.

Uusi järjestelmä tarkoittaa, että tulevaisuudessa tieto liikkuu sujuvasti eri seutujen välillä.

— Uusi järjestelmä tukee toimintojen kehittämistä ja mahdollistaa omalta osaltaan sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumisen, sanoo Essoten tietohallintojohtaja Merja Ikäheimonen.

Hankinnalla korvataan jo käyttöikänsä loppupäässä olevia järjestelmiä, joista merkittävin on nykyinen potilastietojärjestelmä Effica.

Uusi järjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2021 aikana. Kilpailutusta on valmisteltu useamman vuoden ajan.

Uuden järjestelmän hankkiminen maksaa Essotelle arviolta noin 7—8 miljoonaa euroa vuosina 2018—2020.