Mikkeli tekee isot talousratkaisut syyskuun alussa — Päättäjät ennustavat supistuksia palveluihin

Veroratkaisut ja henkilöstön yt-neuvottelut olivat Mikkelin luottamusjohdon pöydällä, mutta päätöksiä budjettiraamin yhteydessä ei tehty vielä muusta kuin perusopetuksen tuntikehysleikkauksen perumisesta.

Vesa Vuorela

Mikkelin kaupunki ei leikkaa perusopetuksen tuntikehystä. Kaupunginhallitus päätti asiasta tiistaina. Budjettiraami ei vielä linjannut investointiohjelmaa tarkemmin, mutta isot koulurakentamisen hankkeet ovat edelleen voimassa.
Mikkelin kaupunki ei leikkaa perusopetuksen tuntikehystä. Kaupunginhallitus päätti asiasta tiistaina. Budjettiraami ei vielä linjannut investointiohjelmaa tarkemmin, mutta isot koulurakentamisen hankkeet ovat edelleen voimassa.

Mikkelin luottamusjohto siirsi ensi vuoden talouden päälinjaukset syyskuun alkuun.

Kaksipäiväisen budjettiseminaarinsa jälkeen kaupunginhallitus totesi tiistaina, että talouden tasapainottamistoimista pitää kuitenkin ryhtyä tekemään päätöksiä nopeaan tahtiin ja että päätöksiä tulee toteuttaa jo kuluvan syksyn aikana.

Luottamusjohto ei vielä kuitenkaan lähemmin kommentoi sitä, mitä siirtoja taloudenpidossa tarkkaan ottaen tehdään.

Kaupunginhallitus päätti muodollisesti ensi vuoden talousarvion raamista, mutta budjettinumeroiden ohella muita päätöksiä ei tehty.

Ainoa julkisuuteen annettu päätös oli se, että sivistystoimen talousarvioraamiin sisällytetty perusopetuksen tuntikehyksen leikkaus perutaan.

— Leikkausta ei tehdä. Tästä oli kaupunginhallitus yksimielinen, sanoi hallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.) tiistain kokouksen jälkeen.

Kaupungin taloudellinen tilanne on vaikea. Seppälä luonnehtii raamia tiukaksi.

— Taloustilanne on kaikkien tiedossa. Tulopuolella on ongelmia.

— Lisäksi on odotettava, mitä kuntapolitiikkaa maan hallitus aikoo toteuttaa. Kyse on verotulokertymästä ja valtionosuuksista.

Yt-menettely ei vielä ajankohtainen

Seppälä arvioi tulevaa varsin varovaisesti.

— Supistuksia palveluihin on tulossa. Toimia tarkennetaan syyskuun alussa. Muuta en tässä vaiheessa lähde kommentoimaan.

Hallituksen kahden päivän talousseminaari käsitteli Seppälän mukaan myös muun muassa henkilöstöpolitiikkaa, verotusta, sote-yhtymä Essoten taloutta sekä investointiohjelmaa.

Henkilöstöpaketin keskeinen kysymys on henkilöstöorganisaation viilaaminen nykytilannetta edellyttävään kuntoon. Henkilöstötoimella on lokakuun puoleen väliin saakka aikaa tehdä taustatyö.

Taloustilanne on kaikkien tiedossa. Tulopuolella on ongelmia. — Arto Seppälä

Julkisuudesta sivussa on spekuloitu yhteistoimintamenettelyn mukaisten neuvottelujen aloittamisella.

Seppälä ei kommentoi asiaa, mutta sanoo, että ”tässä vaiheessa” yt-menettely ei ole ajankohtainen. Hänen mukaansa ensin tehdään henkilöstöselvitys yksiköittäin.

Kantaa ei luottamusjohto ottanut myöskään veropolitiikkaan. Talousjohto on aiemmin todennut, että veroprosentin korottamiseen on paineita.

— Keskustelussa kävi ilmi erilaisia kantoja, mutta verotusta ei linjattu vielä.

Sote-yhtymälle Mikkelin päättäjät lähettivät terveisiä.

— Toivotaan, että Essote saa säästöt aikaiseksi. Tiedossa kyllä on, että tilanne on tiukka.

Uudet koulut tehdään oppilasennusteen mukaan

Päättäjät kävivät läpi myös ensi vuoden ja suunnitelmakauden investointilistaa.

Seppälän mukaan erityistä listaa toteutettavista kohteista tai lykkäyksistä ei tehty.

— Investointitasoa on haarukoitu. Isot hankkeet, esimerkiksi jätevedenpuhdistamo, etenevät, ja rahaa on osoitettava myös tiehankkeista, lähinnä Viitostiestä, kaupungille koituviin vastuisiin.

Vaikka talonrakennuslistaa ei vielä määriteltykään, peruslinjaus on, että isot koulurakentamisen hankkeet ovat edelleen voimassa. Mikkeli valmistelee muun muassa kahden uuden aluekoulun rakentamista.

— Kukaan ei ainakaan ole esittänyt, että jotain peruttaisiin. Rahoitusmallit käydään kuitenkin vielä läpi.

Samoin tarkistamista vaatii oppilaskehitys. Seppälän mukaan investointien toteutukseen puututaan, jos oppilasmäärän kehitys osoittautuu heikoksi.

— Katsotaan mitoitus. Ei ole syytä tehdä liian isoja uusia kouluja, sanoo Seppälä.