Etelä-Savossa myrskyää tiistaina alkuillasta, varoittaa pelastuslaitos

Pelastuslaitos ja Järvi-Suomen energia ilmoittavat kohottaneensa valmiuttaan. Ihmisiä kehotetaan välttämään vesillä liikkumista.

Mari Koukkula

Myrsky kaatoi puita Mikkelin Kirkonvarkaudessa kesäkuussa 2016.
Myrsky kaatoi puita Mikkelin Kirkonvarkaudessa kesäkuussa 2016.

Sääennusteiden mukaan Etelä-Savoon saapuu tänään tiistaina alkuillasta myrsky, tiedottaa Etelä-Savon pelastuslaitos.

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan voimakkaasti syvenevä matalapaine tuo mukanaan navakasti puhaltavia myrskypuuskia ja erittäin runsasta vesisadetta.

Pelastuslaitos ilmoittaa kohottaneensa valmiuttaan, koska se pitää todennäköisenä, että erilaisia vahingontorjuntatehtäviä tulee paljon.

Pelastuslaitos kehottaa ihmisiä välttämään vesillä liikkumista ja ottamaan kaikessa toiminnassa huomioon voimakkaan tuulen ja sateen.

Saimaalle on annettu myrskyvaroitus.

Sähköyhtiö: Tuuli voi puhaltaa jopa 25 metriä sekunnissa

Myös Järvi-Suomen energia ilmoitti nostavansa kumppaneineen varautumistasoa saapuvan myrskyn vuoksi.

Varalla olevien korjaajien määrää on nostettu, ja sähköverkon valvomoon on kutsuttu lisää operaattoreita töihin tukemaan kentällä työskenteleviä korjaajia. Myös asiakaspalvelun resursseja on kasvatettu.

Järvi-Suomen energian tiedotteen mukaan puuskatuulten nopeudet voivat kasvaa paikoitellen jopa 25 metriin sekunnissa. Etelä-Savossa voi tulla mittaviakin vahinkoja.

Kokonaissademäärä saattaa nousta jopa 70–100 millimetriin, mikä ylittää tyypillisen kesäkuun sademäärän.

Järvi-Suomen energia kertoo tiedotteessaan, että kesäisin jo yli 20 metriä sekunnissa puhaltavat puuskat aiheuttavat merkittävästi vahinkoja. Jos puuskien nopeudet ylittävät 25 metriä sekunnissa, voivat vahingot nousta hyvin suuriksi.

Seurauksena saattaa olla pitkäkestoisia sähkökatkoksia, mittavia metsätuhoja sekä vahinkoja muun muassa rakennustelineille, peltikatoille ja rataverkolle.

– Tuulen mukana saattaa siis singahdella suuriakin esineitä, joten myrskyn aikana on parasta pysyä sisätiloissa, Järvi-Suomen energia muistuttaa.

Järvi-Suomen energia kehottaa ottamaan yhteyttä vikapalveluunsa tilanteissa, joissa sähkö voi aiheuttaa vaaraa. 24 tuntia vuorokaudessa toimivan vikapalvelun numero on 0800 90440.

Juttua on päivitetty Järvi-Suomen energian tiedotteen tiedoilla 30.6. kello 17.24.