Eteläsavolainen mies kuristi ja ampui kuula-aseella seurustelukumppaniaan — Käräjäoikeus tuomitsi puolitoista vuotta ehdollista vankeutta, raiskaussyyte kaatui

Ehdollisen vankeuden lisäksi nuori mies määrättiin yhdyskuntapalveluun ja valvottavaksi.

Tapausta käsiteltiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa ilman yleisöä. Pääosa tuomion sisällöstä määrättiin salattavaksi 60 vuodeksi.
Tapausta käsiteltiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa ilman yleisöä. Pääosa tuomion sisällöstä määrättiin salattavaksi 60 vuodeksi.

Nuori eteläsavolainen mies pahoinpiteli silloista seurustelukumppaniaan lukuisia kertoja muun muassa kuristamalla ja kuula-aseella ampumalla.

Etelä-Savon käräjäoikeuden mukaan pahoinpitelyjä oli lähes vuoden ajalta. Teot tapahtuivat vuosina 2016—2017.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta puoleksitoista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi mies joutuu tekemään 50 tuntia yhdyskuntapalvelusta ja olemaan valvonnassa vuoden ja kolmen kuukauden ajan. 

Laittomaan uhkaukseen mies syyllistyi pidettyään puukkoa uhrin kaulalla.

Käräjäoikeuden mukaan tuomio oli määrättävän pahoinpitelyn rangaistusasteikon yläpäästä, koska tekoja oli paljon, ne tapahtuivat pitkällä aikavälillä ja ne kohdistuivat silloiseen seurustelukumppaniin.

Mies määrättiin maksamaan uhrilleen erilaisia korvauksia yhteensä 11 700 euroa.

Miehelle vaadittiin rangaistusta myös joko perusmuotoisesta tai törkeästä raiskauksesta, mutta sen syytteen käräjäoikeus hylkäsi.

Käräjäoikeus: Tekotavat eivät erityisen julmia tai raakoja

Käräjäoikeuden mukaan mies oli useita kertoja tarttunut seurustelukumppaniaan kaulasta ja kuristanut. Teot aiheuttivat uhrille kivun ja säryn lisäksi ainakin hengitysvaikeuksia.

Mies piinasi uhria myös kuula-aseella ampumalla. Laukaukset kohdistuivat uhrin käsiin, jalkoihin ja muuhun vartaloon, ja niistä oli seurauksena ainakin mustelmia ja ihorikkoa.

Käräjäoikeuden mukaan tekotavat eivät kuitenkaan olleet erityisen julmia tai raakoja. Kuristamisen osalta jäi epäselväksi, oliko uhri hengenvaarassa.

Laittomaan uhkaukseen mies syyllistyi pidettyään puukkoa uhrin kaulalla. Käräjäoikeuden mukaan uhrilla oli tilanteessa perusteltu syy pelätä turvallisuutensa puolesta.

Käräjäoikeus tiedotti päätöksestä julkisella selosteella. Asia käsiteltiin ilman yleisöä, ja pääosa tuomiosta määrättiin salaiseksi 60 vuodeksi.

Näin toimittiin siksi, että tapaukseen liittyi uhria koskevia erityisen arkaluonteisia seikkoja.

Tuomio ei ole lainvoimainen.