Pieksämäen seurojentalo ehdolla Hyvän korjauksen palkinnon saajaksi

Palkinto myönnetään seurantalolle, joka on korjattu vanhaa rakennustapaa kunnioittaen.

Lassi Lapintie

Pieksämäen seurojentalolla käytiin huutokauppaa vuonna 2011.
Pieksämäen seurojentalolla käytiin huutokauppaa vuonna 2011.

Pieksämäen seurojentalo on ehdolla Hyvän korjauksen palkinnon saajaksi.

Suomen kotiseutuliiton asettama Seurantaloasian neuvottelukunta myöntää palkinnon seurantalolle, joka on korjattu vanhaa rakennustapaa kunnioittaen ja jonka korjaus on parantanut talon toimivuutta.

Kahdeksatta kertaa järjestettävään kilpailuun ilmoitettiin tänä vuonna 19 taloa, joista asiantuntijaraati valitsi jatkoon kuusi. Pieksämäen Savontiellä sijaitseva seurojentalo on ainoa eteläsavolainen finalisti.

Muut ehdokkaat ovat Antskogin työväentalo Raaseporissa, Mäenpään työväentalo Punkalaitumella, Ritvalan nuorisoseurantalo Valkeakoskella, Töölön kylätalo Hietsu Helsingissä ja Vesantalo Kuhmossa.

Asiantuntijoina raadissa ovat tänä vuonna kyläasiamies Tauno Linkoranta, arkkitehti Ulla Rahola ja rakennuskonservaattori Kalle Virtanen. Palkinnon, pronssisen veistoksen, saaja julkistetaan syyskuun toisena viikonloppuna.

Vuonna 1909 valmistuneessa, pääosin talkootyönä rakennetussa Pieksämäen seurojentalossa järjestetään nykyään noin 150 tilaisuutta vuodessa. Lisäksi Pieksämäen kaupunki on vuokrannut rakennusta seutuopiston käyttöön. Taloon tehtiin isompi remontti, kun se siirtyi paikalliselta nuorisoseuralta Savon Killan omistukseen vuosituhannen vaihteessa. Tänä keväänä Kotiseutuliitto myönsi Savon Killalle 3 000 euroa talon lumiesteiden korjaamiseen.