Sadat ihmiset jonottivat muumimukia kauppakeskus Akselissa Mikkelissä — Jono kiemurteli jopa kauppakeskuksen ulkopuolelle

Mukia myydään vain torstaina, yhden vuorokauden ajan. Netissä mukia myydään jo 1200 eurolla.

Vesa Vuorela

Jono ulottui pahimmillaan Akselin ulkopuolelle.
Jono ulottui pahimmillaan Akselin ulkopuolelle.

Tänä aamuna myyntiin tullut uusi muumimuki villitsi myös mikkeliläiset. Kauppakeskus Akseliin perustetun pop up -myymälän eteen kertyi todella pitkä jono, joka kiemurteli aina kauppakeskuksen ulkopuolelle asti.

Mukia myydään vain torstaina, yhden vuorokauden ajan. Tänään myytävä muki julkistettiin muumien luojan, Tove Janssonin syntymäpäivän kunniaksi. Muumin päivän mukin tarkkaa valmistusmäärää ei ole kerrottu.

Muumimukeja myytiin myös Arabian verkkokauppassa, jonne ne tulivat myyntiin puolen yön aikaan. Sieltä muki myytiin loppuun lähes heti.

Mukeja sai ostaa yhteensä kuusi kappaletta. Moni onkin ostanut mukeja enemmän kuin yhden myydäkseen niitä eteenpäin. Esimerkiksi Tori.fi:ssä mukista pyydetään jo 1200 euroa.

Aika näyttää, tuleeko uudesta mukista keräilyharvinaisuus. Suomalaisen designin asiantuntija Dan Von Koskull ei usko, että uuden mukin jälkimarkkina-arvo on kovin suuri. 

Von Koskull on uskonut jo vuosien ajan, että muumimukien suosio tulee romahtamaan.

— Olen ajatellut jo pitkään, että muumimukien suosio tulisi aikaisemmin alas, mutta olen ollut väärässä. Muumimukit ovat hyvin erikoinen tuote suosionsa takia eikä mieleeni tule vastaavaa tuotetta. Ehkä aikoinaan ensileimapostimerkit, mutta harva niitä enää kerää, von Koskull sanoo.

Von Koskullista vaikuttaa, että suurin kiinnostus muumimukeja kohtaan on kuitenkin viime vuosina laantunut ja tulee laantumaan entisestään. Voit lukea lisää Koskullin ajatuksista Helsingin Sanomien jutusta.

Länsi-Savo Oy omistaa osan kauppakeskus Akselista.