Helmikuussa rikottiin maakunnan sade-ennätyksiä

Heinävedellä helmikuun sadanta oli mittavin yli sataan vuoteen.

Jaakko Avikainen

Mikkelin Oravinmäen lumenläjitysalueelle vietiin helmikuun aikana tuhat kuormaa lunta. Enemmänkin lunta olisi kertynyt, mutta poikkeuksellisen lauha helmikuu toi merkittävän osan sadannasta vetenä.

Kuluva talvi on ollut äärimmäisyyksiä täynnä, mikä tekee siitä keskimäärin ihan tavallisen. Marras-joulukuussa rikottiin lämpöennätyksiä, tammikuussa kärvisteltiin kolme viikkoa paukkupakkasissa.

Lunta ei tuntunut alkutalvesta tulevan juuri lainkaan, mutta helmikuu oli poikkeuksellisen sateinen ja lauha. Helmikuun keskilämpötila Mikkelissä oli –2,4 astetta, lähes kuusi astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi.

Meteorologi Hannu Valta ilmatieteen laitokselta kertoo, että Mikkelin lentokentän havaintoasemalla mitattiin helmikuussa sadanta 60,9 millimetrin sadanta.
— Keskimääräinen sademäärä helmikuussa on semmoista 30–40 milliä.

Savonlinnan seudulla sademäärät olivat kovempia.
— Savonlinnassa sademäärä oli 71,7 millimetriä. 70 vuoden mittaushistorian aikana enemmän on satanut vain vuonna 1990, meteorologi Valta kertoo.

Kaikkien aikojen helmikuun Sade-ennätys rikottiin Heinävedellä, jossa sadanta oli peräti 92 milliä. Mittaushistoria ulottuu 102 vuoden päähän.

Mikko Kääriäinen

Mikko Kääriäinen

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo