Mikkelin kaupunginhallitus puuttuu ristiinalaisten yritykseen saada lukion aloituspaikkoja – Lautakunnan päätös aloituspaikoista on ristiriidassa Ristiinan toimipisteen lopettamispäätöksen kanssa

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätyi äänestyksen jälkeen esittämään lukion aloituspaikkoja ensi syksyksi myös Ristiinaan.

Vesa Vuorela

Ristiinan lukiotoimipisteen lakkauttamisesta tehtiin päätös Mikkelin kaupunginvaltuustossa viime vuoden joulukuussa.
Ristiinan lukiotoimipisteen lakkauttamisesta tehtiin päätös Mikkelin kaupunginvaltuustossa viime vuoden joulukuussa.

Mikkelin kaupunginhallitus puuttuu kasvatus- ja opetuslautakunnan viime viikolla tekemään päätökseen lukiokoulutuksen aloituspaikoista Mikkelissä ensi syksynä.

Kaupunginjohtaja Timo Halonen esittää, että kaupunginhallitus käyttää päätökseen otto-oikeuttaan, mikä tarkoittaa asian ottamista kaupunginhallituksen omaan käsittelyyn.

Lakkautuspäätös joulukuussa

Ratkaisun peruste on se, että lautakunnan päätös on ristiiriidassa kaupunginvaltuuston viime joulukuussa tekemän päätöksen kanssa. Valtuusto päätti lakkauttaa lukion Ristiinan toimipisteen 1.8. 2020 alkaen.

Lautakunta päätyi äänestyksen jälkeen esittämään lukion Ristiinan toimipisteeseen 20 aloituspaikkaa.

Sivistysjohtaja Virpi Siekkisen alkuperäisessä esityksessä kaikki 235 aloituspaikkaa varataan lukion keskustan toimipisteeseen.

Ristiinalaisten vastaehdotus

Viime torstaina pidetyssä kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa lautakunnan ristiinalainen jäsen Petri Tikkanen (sd.) teki esityksen, jonka mukaan aloituspaikoista 20 varattaisiin Ristiinan toimipisteeseen.

Äänestyksessä tämä esitys voitti äänin 6–3.

Tikkasen lisäksi Ristiinan aloituspaikkoja puolsivat Janne Strengell (kesk.), Jenni Kolmisoppi (kd.), Heidi Särkkä (kok.), Hanne Vainio (sd.) ja Juha Hakkarainen (sd.)

Tikkasen lisäksi Strengell, Kolmisoppi ja Särkkä ovat ristiinalaisia.

Alkuperäisen esityksen kannalla olivat lautakunnan puheenjohtaja Taina Harmoinen (kesk.), Eero Aho (kok.) ja Vesa Nessling (vihr.).

– Emme voi ilmoittaa, että Mikkelissä on mahdollisuus hakea kahteen lukiotoimipisteeseen, kun toisen lakkauttamisesta on valtuuston päätös. — Kaupunginjohtaja Timo Halonen

Yksi lautakunnan jäsenistä äänesti tyhjää.

Hakijoiden näkökulma edellä

Kaupunginjohtaja Halonen sanoo, että kaupunki haluaa tarkastella asiaa yhteishaun ja ennen kaikkea hakijoiden näkökulmasta.

– Emme voi ilmoittaa, että Mikkelissä on mahdollisuus hakea kahteen lukiotoimipisteeseen, kun toisen lakkauttamisesta on valtuuston päätös, Halonen korostaa.

Valtuuston tekemästä lakkautuspäätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen. Valituksilla pyritään saamaan täytäntöönpanokielto lakkautuspäätöksille.

Tähän mahdollisuuteen viitataan sekä sivistysjohtajan alkuperäisessä esityksessä että lautakunnan tekemässä, siitä poikkeavassa päätöksessä.

– Pidän täytäntöönpanokieltoa epätodennäköisenä. Mutta jos sellainen tulisi, ja se tulisi todennäköisesti jo yhteishaun aikana, voimme avata haun Ristiinan toimipisteeseen jälkikäteenkin.

– Mutta toisin päin emme tässä asiassa voi toimia, linjaa Halonen.

Muotoseikka voisi kääntää asian

Halonen arvioi, että täytäntöönpanokielto on mahdollinen ainoastaan muotoseikan perusteella.

– Minkäänlaisilla tarkoituksenmukaisuusperusteilla tällaista päätöstä saadaan tuskin muutetuksi.

Mikkelin kaupunginhallitus päättää asiasta ensi maanantain kokouksessaan.  

Uusimmat uutiset