Mikkeliläinen hieroja Arto Immonen antaa vinkkinsä siihen, ettei lihasjumeja pääsisi syntymään: "Hierojalla käyminen on vain yksi apukeino"

Tekijät-sarjassa jututamme mikkeliläisiä ihmisiä työnsä äärellä. Hieroja Arto Immonen kertoo, että tyypillisimmillään ihmisten lihaskivut ovat niskan, hartianseudun ja selän jumeja.

Kari Toiviainen

Hieroja Arto Immonen myöntää, että ihmisen kokonaisuuden hahmottaminen on joskus haasteellista.
Hieroja Arto Immonen myöntää, että ihmisen kokonaisuuden hahmottaminen on joskus haasteellista.

Urheiluhieroja Arto Immonen Mikkelistä, kuinka kauan olet ollut hierojana?

– Valmistuin Tampereen urheiluhierojakurssilta ja 2010 aloitin uran Mikkelissä. Hieronnassa käy urheilijoita mm. jääkiekkoilijoita ja yksilölajien edustajia, mutta valtaosa on ”tavallisia ihmisiä”.

Millainen on hierojan koulutus?

– Koulutus kestää noin vuoden ja siinä perehdytään muun muassa ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan sekä hierontaotteisiin. Hieromaan oppii hieromalla. Urheiluhierojan koulutuksessa paneudutaan lisäksi urheilijan tarpeisiin esimerkiksi hierontamenetelmien vaikutukseen eri harjoituskausilla.

Mitä hyötyä hieromisesta on?

– Hierominen vapauttaa jännitystiloja ja antaa laatua arkeen niin, että pystyy kivutta toimimaan, harrastamaan ja olemaan töissä.

Missä ihmisten lihasjumit ovat?

– Tyypillisimmillään ne ovat niskan, hartianseudun ja selän jumeja. Ne voivat johtua esimerkiksi istuma- ja näyttöpäätetyöstä tai työssä tapahtuvasta yksipuolisesta kuormituksesta. Hieroja ei hoida pelkästään kipukohtaa, vaan pyrkii paneutumaan jumin syihin ja vaikuttamaan niihin. Myös huono ryhti aiheuttaa ongelmia.

Miten ihminen voi itse auttaa tilannettaan, ettei lihasjumeja synny?

– Hierojalla käyminen on vain yksi apukeino. Lihasjumeja voi ennaltaehkäistä ylläpitämällä omaa lihaskuntoa säännöllisellä liikunnalla. Aerobinen liikunta on suositeltavaa, esimerkiksi uintia ja lihaskunnon hoitamista vaikkapa kuntosalilla. Hiihto ja soutu ovat mainioita lajeja, jotka vahvistavat useita eri lihaksia. Työergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Myös kinesioteippausta voidaan käyttää apuna kivun poistoon ja esimerkiksi ryhdin parantamiseen.

Millaisia haasteita on hierojan työssä?

– Kokonaisuuden hahmottaminen on joskus haasteellista. Ihminen on kuitenkin yksilö, vaikka vaivat olisivat tyypillisiä. Syiden selvittäminen voi olla haastavaa, mutta palkitsevaa, kun saa asiakkaalta kivut ja jumit pois.

Onko asiakas koskaan lähtenyt kivun takia pois hieronnasta?

– Ei ole. Asiakkaan tuntemuksia kuunnellaan ja tarvittaessa kevennetään hierontaa. Asiakkaat myös ymmärtävät, ettei pahoja jumeja voi hoitaa pelkästään silittelemällä.

Tekijät-sarjassa jututamme mikkeliläisiä ihmisiä työnsä äärellä. Tämä juttu on ilmestynyt Keskiviikko-liitteessä 10.4.