Mitä vaitelias joukko upotti Mikkelin Korpijärveen? — Juuri paljastuneet muistiinpanot vahvistavat ensimmäisen kerran, että ainakin aseita heitettiin sinne sodan aikana

Tauno Kylmänoja piirsi vihkoihinsa sotatietään Päämajan radiotiedustelussa.

Mitä vaitelias joukko upotti Mikkelin Korpijärveen? — Juuri paljastuneet muistiinpanot vahvistavat ensimmäisen kerran, että ainakin aseita heitettiin sinne sodan aikana

Helsingin Sanomat kertoo jatkosodan aikana radiotiedustelussa toimineista Tauno ja Siiri Kylmänojasta. Päämajan radiopataljoonan moottoroitu eli liikkuva komppania tunnettiin lyhenteellä MO tai Moto.

Sen johto sijoitettiin joulukuussa 1944 Mikkelin Sutelassa olevalle parakkialueelle.

Tauno Kylmänoja oli MO:n pitkäaikaisin komppanianpäällikkö, Siiri Kylmänoja sen pisimpään palvellut lotta.

Jutun mukaan Tauno Kylmänoja piirsi ja kirjoitti päiväkirjoja. Osa piirroksista on esillä Mikkelin Jalkaväkimuseon tuoreessa näyttelyssä. 

Kanerva Kuitu

Hän paljastaa vihkossaan jotain ällistyttävää – Korpijärven pohjaan on kätkettynä salaisuus. Tauno kirjoittaa:

— Suurta puuhaa aiheutti myöhemmin maj. Jänhiän antaman käskyn mukaan upottaa Korpijärveen kp, pk ym. mukavia vekottimia. Kaikeksi hulluudeksi osa ko. laatikoista ei uponnutkaan ja noista pintaan tulleista laatikoista tuli paljon lisäharmia ja -naurua.

Käskyn antaja oli majuri Pekka Jänhiä, jonka hallinnollisena alaisena radiojaos toimi. Kp tarkoittaa konepistooleja ja pk pikakivääreitä.

Kaikeksi hulluudeksi osa ko. laatikoista ei uponnutkaan ja noista pintaan tulleista laatikoista tuli paljon lisäharmia ja -naurua.

Suomalaisen radiotiedustelun historiaa tutkinut insinöörieversti Lauri Lehtonen kertoo HS:lle kuulleensa vain huhuja, että Korpijärveen olisi upotettu aseita. Kylmänojan nyt paljastuneet muistiinpanot ovat ensimmäinen vahvistus, että ainakin aseita oli heitetty järveen.

Upottamisen syytä ei tiedetä. Mahdollisesti ne liittyivät tuohon aikaan ilmi tulleeseen asekätkentäjuttuun eli aseiden hajavarastointiin. Niin toimittiin siltä varalta, että Neuvostoliitto yrittäisi miehittää Suomen.

Tauno Kylmänojan merkinnöistä voi päätellä, että järveen oli mahdollisesti pudotettu muutakin kuin aseita. Painavat aselaatikot tuskin olisivat nousseet itsekseen takaisin pinnalle.

Mitä muuta Korpijärven pohjassa mahtaa piillä?

Tiedätkö asiasta jotain tai oletko kuullut tarinoita taikka huhuja järveen pohjaan upotetuista asioista? Kommentoi alle tai ota yhteys toimitukseen toimitus@lansi-savo.fi.

Kuvakaappaus Google Maps

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.