Yöunet päiväkodissa vai kotona? Kunnat linjaavat vuorohoidosta eri tavoilla

Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen ei ole tuonut Mikkelissä ja Pieksämäellä lisää lapsia vuorohoitoon.

Soila Puurtinen

Huiskilo aloittaa toimintansa elokuun alussa. Kuva ei liity uuteen päiväkotiin.
Huiskilo aloittaa toimintansa elokuun alussa. Kuva ei liity uuteen päiväkotiin.

Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen ei ole tuonut Mikkelissä ja Pieksämäellä lisää lapsia vuorohoitoon.
Mikkelin varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Vartiainen toteaa, että muutokset eivät näy ainakaan vielä.
— Muutaman lapsen hoitoaika on lisääntynyt vuorohoidossa.

Pieksämäellä päättyy maaliskuun alussa keskitetty haku heille, jotka toivovat lapselle uutta hoitopaikkaa syksyllä.
— Kun haku on päättynyt, olemme viisaampia siinä, onko vuorohoidon tarve lisääntynyt, Pieksämäen varhaiskasvatuksen johtaja Eija Tarvonen toteaa.
Kunnat linjaavat vuorohoidon periaatteet. Pieksämäellä on linjattu, että vuorohoidossa oleva lapsi pitää hakea viimeistään kello 22.30 tai lapsi jää nukkumaan päiväkotiin.
— Mitä pienempi lapsi on, niin on lapsen etu, että hän pääsee ajoissa nukkumaan, eikä lasta yritetä pitää väkisin hereillä.

Vuorohoitoa tarjoavan Punkaharjun päiväkodin johtaja Päivi Vihavainen kertoo, että Savonlinnassa ei ole ehdottomia linjauksia siitä, milloin lasta ei enää voisi hakea illalla kotiin.
— Pitää olla herkkyyttä toimia tapauskohtaisesti. Lasta ja perhettä kuunnellen pitää varmistaa sekä lapsen että vanhemman riittävä unensaanti, Vihavainen sanoo.

Mikkelissä lapsen riittävän yöunen turvaamiseksi suositellaan, että alle 3-vuotias ei haeta iltakymmenen jälkeen ja yli 3-vuotiasta kello 23 jälkeen, jos hoitoon on palattava seuraavana aamuna aamukuuteen mennessä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.