68-vuotiasta miestä epäillään törkeästä lapsen raiskauksesta ja hyväksikäytöstä - osa teoista tapahtunut Etelä-Savossa

Nuori ja rikoksesta epäilty olivat tavanneet internetin seuranhakupalstalla. Tutkinnan yhteydessä paljastui lisää epäilyjä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Joensuun poliisi epäilee 68-vuotiasta tamperelaismiestä useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Poliisi on viime lokakuusta lähtien tutkinut rikoskokonaisuutta, jonka nimikkeinä on ollut muun muassa törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Kokonaisuus on edennyt nyt syyteharkintaan.

Esitutkinta käynnistyi, kun joensuulainen 15-vuotias tyttö ilmoitettiin lokakuussa 2015 kadonneeksi. Tytön palattua pari päivää myöhemmin kotiin ilmeni, että hän oli joutunut epäiltyjen seksuaalirikosten kohteeksi. Poliisi käynnisti välittömästi esitutkinnan ja rikoksesta epäilty otettiin kiinni jo samana päivänä. Tekijän jäljille päästiin asianomistajan kertomuksen ja poliisien omien tutkimusten kautta.

Esitutkinnassa ilmeni, että asianomistaja ja rikoksesta epäilty olivat tavanneet internetin seuranhakupalstalla lokakuussa 2015. Vain muutama päivä tämän jälkeen rikoksesta epäilty oli hakenut asianomistajan Joensuusta kyytiinsä. Rikoksesta epäilty ja asianomistaja olivat viettäneet usean yön Etelä-Savon alueella sijaitsevalla kesämökillä. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet tuolla kesämökillä.

Rikoskokonaisuuden yhteydessä tuli ilmi seikkoja, joiden perusteella käynnistettiin esitutkinta epäilystä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuosien 2013-2015 aikana. Asianomistajana on 12-vuotias rikoksesta epäilyn sukulainen. Asia on niin ikää edennyt syyteharkintaan.

Lisäksi saman rikoksesta epäilyn osalta tuli ilmi seikkoja, joiden perusteella häntä epäillään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä elokuun 2015 aikana. Tässä tapauksessa asianomistajana oli 12-vuotias henkilö, joka ei kuulunut rikoksesta epäillyn lähipiiriin. Myös tämä tapaus on edennyt syyteharkintaan.

Lisäksi kyseistä henkilöä epäillään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien lasta esittävien kuvien levittämisestä ja hallussapidosta.

Joensuun poliisi teki yhteistyötä esitutkinnan aikana muun muassa Tampereen ja Seinäjoen poliisiasemien kanssa. Lisäksi yhteistyötä tehtiin Viron poliisiviranomaisten kanssa. Tapaukseen liittyen Virossa suoritettiin kotietsintöjä.

Esitutkinnan yhteydessä paljastui useita rikosepäilyjä eri puolilla Suomea. Näissä tapauksissa on kyse muun muassa eriasteisista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien lasta esittävien kuvien levittämisestä ja hallussapidosta. Esitutkinta näiden tapausten osalta suoritetaan muissa poliisiyksiköissä.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo