Kenkiä kierrätysohvasta ja koruja koivuvanerista — Kotimaisen muotoilun ja käsityön ammattilaiset koolla Mikkelissä

Mad Design Market -tapahtuma jatkuu konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa huomenna sunnuntaina.

Taru Hokkanen

Jalkinekisälli Karoliina Nikitin valmistaa historian inspiroimia kenkiä kierrätysmateriaaleista.

Messutapahtumat puoltavat edelleen paikkaansa. Sen osoitti Mad Design Market -tapahtuma konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa Mikkelissä lauantaina. Yleisöä riitti avajaispäivänä heti aamupäivällä ruuhkaksi asti. Tarjolla on koruja, asusteita, vaatteita, keramiikkaa, printtejä ja paljon muuta 40 kotimaiselta merkiltä.

Tapahtuma jatkuu huomenna sunnuntaina.

Karoliina Nikitin, Kenkiks
”Historian inspiroimia
kenkiä  kierrätys-
materiaaleista”
— Minulla on ihan oma kenkätehdas Kenkiks Keikyässa Sastamalassa. Olen jalkinekisälli ja vastaan koko tuotantoketjusta suunnittelusta kenkälaatiikkojen kansiin asti itse. Tietääkseni tällä hetkellä anoa kenkien valmistaja koko Suomessa, joka käyttää kierrätys- ja ylijäämämateriaaleja pääraaka-aineena. Materiaalina voi olla käytöstä poistettu sohva, puvuntakki ja kenkätehtaiden ylijäämät.  Messutapahtumat ovat tärkeitä markkinoinnin kannalta, vaikka kauppaa ei messuilla yleensä paljon tehdä. Kiertämällä erilaisissa myyntitapahtumissa teen itseäni ja tuotteitani tunnetuksi.
.
Tiina Leskinen, Pramea
”Puu
 muovautuu
moneksi”
—Suunnittelen ja valmistan koruja kotimaisesta koivuvanerista ja nahkasta. Puu on ekologinen ja kevyt materiaali, joka muovautuu moneksi. Yritykselläni on verkkokauppa, jonka lisäksi minulla on 30 jälleen myyjää ympäri maata. Erikoismessutapahtumia kierrän ahkerasti eli noin kerran kuukaudessa olen esittelemässä tuotteitani eri puolilla maata. Käsityöläiselle, joka ei normaalisti arjessa juurikaan tapaa asiakkaita messut ovat erittäin tärkeitä. On ihan parasta saada tavata asiakkaita kasvotusten ja kuunnella heidän kommenttejaan tuotteista.

Tiina Leskinen Kuopiosta suunnittelee ja valmistaa koruja koivuvanerista ja nahkasta.
Maija Kajamäki on iloitsee siitä, että kuluttajat arvostavat jälleen luonnonmateriaaleja ja käsityötä.

Maija Kajamäki , Taika-Pirta
”Villa
tulee
 taas”
— Kuluttajat arvostavat taas luonnonmateriaaleja ja käsityötä. Erityisen suosittu materiaali on villa, joka on itselleni erityisen lähellä sydäntä. Alallani ei ole erityistä sesonkiaikaa. Juuri nyt pipot ja kaulahuivit tekevät kauppansa, ja kesällä suosittuja ovat saunahatut.
Oman käsityökaupan lopettamisen jälkeen olen kiertänyt jonkin verran erilaisissa messutapahtumissa, joissa tapaa samalla kertaa paljon ihmisiä.  Messuja järjestetään  yleensä viikonloppuisin. Tykkään siitä, että viikolla saan tehdä töitä kaikessa rauhassa työhuoneessani Otavassa.

Kuopiolaisen Emmi Niikon suunnittelemilla sisustustuotteilla on kaikilla tarina.

Emmi Niikko, Ateljee Keltainen talo
”Kotimaisuus ja
lähituotanto
sydämen asia”l
— Olemme kollegani ja yhtiökumppanini Jonna Silvennoisen kanssa erilaisiin sisustustuotteisiin erikoistuneita suunnittelijoita. Tuoteperheeseen kuuluu tekstiilejä, julisteita, leikkuualustoja ja tarjottimia. Valmistutamme tuotteemme alihankkijoilla ja markkinoimme tuotteet verkossa tai jälleenmyyjien kanssa. Meille erikoismessut ovat erityisen tärkeitä, sillä tapaamme harvoin kuluttajia   ja sen vuoksi haluan itse olla mahdollisimman paljon liikkeellä. Messuilla parasta on kanssakäyminen asiakkaiden kanssa, kertoa heille tuotteistamme ja niihin liittyvistä tarinoista.  Meille on tärkeää se, että tuotteemme valmistetaan kotimaassa ja lähituotantona.

Kynttiläaika on parhaimmillaan, toteaa yrittäjä Niina Halmeslahti Kangasniemeltä.

Niina Halmeslahti, Dream-Garden/Tulitarina
”Kynttilöiden
sesonkiaika
parhaimmillaan”
— Nyt pitää olla liikkeellä, sillä kynttiläaika on parhaimmillaan. Joulua kohden vauhti vain kiihtyy.  Olen toiminut yrittäjänä vasta vuoden verran.  Vaikka Tulitarina -tuotemerkkinä on monelle tuttu, on minulle uutena yrittäjänä tärkeää kiertää kertomassa tuotteista ja itsestäni kuluttajille. Valmistan kynttilöitä kotipihaan tuodussa kontissa, joten messutapahtumat tuovat tervetullutta vaihtelua arkeen.  Messut ja myyjäiset ovat todella tärkeitä markkinoinnin kannalta siitäkin huolimatta, että tuotteillani on vakiintunut jälleenmyyntiverkosto.

Marja Saarela on iloinen saadessaan edustaa messuilla äidin ja pojan Ulla-Maija ja Matias Pastisen yhteistä yritystä Aavamaata.

Marja Saarela, Aavama
Ӏidin ja pojan
yhteinen
yritys”
— Olen itse käsityöalan ammattilainen, mutta täällä Mikkelissä sijaistan yrittäjää Ulla-Maija Pastista. On ilo kertoa hänen yrityksensä tarinaa, joka alkoi 13 vuotiaan Matiaksen äitienpäivälahjaksi valmistamasta kaulakorusta. Siitä sai alkunsa äidin ja pojan yhteinen puukorumallisto.On ollut kiva huomata, että luonnonmateriaalien kuten puun ja villan arvostus on taas lisääntynyt. Luonnonvärit kuten syksyn ruskan lukemattomat eri värisävyt toistuvat parhaiten nimenomaan luonnonmateriaaleissa. Puukorut ja ihanan värinen villaponcho, mikä sen parempi yhdistelmä.

Juttua on oikaistu 25.9. kello 20.23: Emmi Niikko ja Jonna Silvennoinen eivät ole sisaruksia vaan kollegoja ja yhtiökumppaneita.

Uusimmat uutiset