Ahma jolkotteli läheltä Mikkelin keskustaa, läpi hiihtolatujen ja asuinalueiden — "Se oli sen reitti"

Ahmat saattavat olla yhä tottuneempia ihmiseen.

Kari Löppönen

Ahma vaelsi Kaituenlammen poikki aamupäivällä.

Poronhoitoalueiden asukkaana tunnettu ahma yleistyy Itä-Suomessa. Tämä voitiin havaita lauantaina Mikkelissä, kun eläin kulki keskustan kupeesta etelästä läpi Kaituenmäen ja Silvastin asuinalueiden.

Kuvat jäljistä ovat Kaituenlammelta Kari Löppösen ottamat noin kello 10.30.

Löppönen asuu lähistölllä ja on Suur-Savon Metsästäjäliiton piirihallituksen jäsen ja on varma, että kyseessä on ahma. Hän myös tunnistutti jäljet muilla harrastajilla.

— Itse asiassa oli varmaan minuutista kiinni, etten itse nähnyt eläintä. Paikalla tapaamani kaveri Oiva Piispa näki elukan ja oli heti melkein varma, että se oli ahma, kertoo Löppönen.

Jäljet ovat Kaituenlammen jalkapallokentän puoleisesta päästä. Löppönen selvitti reittiä. Ahma oli oikaissut Urpolan viitosen hiihtoladun poikki, pysähtynyt hetkeksi makuusijalle ja jatkanut matkaa kohti Silvastin asuinaluetta.

Niille paikkeille peto tuskin jäi. Löppönen tietää ahman taittavan pitkiä päivämatkoja. Se voi olla jo Puumalassa.

Miksi ahma tuppautuu ihmisasutuksen lähelle, se lie silkkaa sattumaa.
— Se oli vaan sen reitti, mutta voi olla kyse myös siitä, että yhä useammat yksilöt rupeavat tottumaan ihmisen hajuihin.

Löppönen otaksuu, että kohtaamisia ihmisten kanssa voi tulla enemmän, jos ahmakantaan muodostuu karhujen tapaan käyttäytymistä, jossa ei säikähdetä asuttua ympäristöä.

— Ahmoja arvioidaan olevan Etelä-Savossa kymmenkunta. On tärkeää, että havainnoista ilmoitetaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet